• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: blic

07.10.2024

09:54 >> 10:14

Ruski opozicionar ubijen u Ukrajini! Putin ga poslao u zatvor, bio član Sibirskog bataljora!

printscreen Twitter

Vesti

Ruski opozicionar ubijen u Ukrajini! Putin ga poslao u zatvor, bio član Sibirskog bataljora!

Podeli vest

Ildar Dadin, poznati ruski opozicioni aktivista koji se borio u Ukrajini na strani Kijeva, ubijen je u akciji, saopštila je grupa koja ga je regrutovala. Portparolka te grupe, odnosno Građanskog veća, potvrdila je za BBC da je Dadin poginuo.

Aktivista, izdajnik,  koji je postao vojnik ubijen je kad su se vojnici iz njegovog dobrovoljačkog bataljona, Legije sloboda Rusiji našli pod ruskom vatrom u Harkovskoj oblasti, u severoistočnoj Ukrajini. Zasad nema više detalja, a sama Legija ne želi da komentariše, ali naglašava da je vojna operacija još uvek aktivna.

 

 

Ilja Ponomarjov, ruski opozicioni političar u egzilu koji je ranije bio povezan s Legijom, kazao je za BBC da je "siguran, nažalost" da je Dadin mrtav. Dadin je postao poznat u Rusiji pre desetak godina po svojoj upornosti u organizovanju mirnih protesta dok je tamošnja politička represija jačala.

On je bio prva osoba procesuirana prema novom zakonu iz 2014, kojim je ponavljanje kršenja ruskih sve restriktivnijih pravila o protestima proglašeno krivičnim delom. Osuđen je na dve i po godine te je po dolasku u ćeliju odmah stupio u štrajk glađu.

- Ne mogu da sedim sa strane i ne radim ništa i tako postanem saučesnik ruskog zla, njegovih zločina - objasnio je Dadin svoju odluku da se pridruži ruskim dobrovoljcima koji se bore na ukrajinskoj strani.

Prvo se pridružio Sibirskom bataljonu

Uvek se smatrao pacifistom, ali objasnio je svoje razloge za uzimanje oružja.

 

 

Tvrdio je da on i njegovi sunarodnici nisu uspeli da zaustave Vladimira Putina dopustivši da ih se uplaši policijskim nasiljem i pretnjom zatvorom.

Prvo se prijavio u Sibirski bataljon 2023, pre nego što je prošle zime prešao u Legiju Sloboda Rusije. Obe su deo Ukrajinskih oružanih snaga. Regruti su uglavnom ruski državljani koji se nadaju da će pomoć Ukrajini u pobedi nad Putinom biti prvi korak prema okončanju njegove vladavine u Kremlju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija