• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.10.2024

07:40

Ogromna promena! Svet u neverici! Kijev razmatra opciju koja je dosad bila van svake rasprave! "Ozbiljno se menja..."

Reuters

Vesti

Ogromna promena! Svet u neverici! Kijev razmatra opciju koja je dosad bila van svake rasprave! "Ozbiljno se menja..."

Podeli vest

Kijev je sve spremniji da razmotri mogućnost primirja i ustupaka za rešavanje sukoba, prenosi Fajnenšel tajms.

„Dogodile su se ozbiljne promene u tonu i sadržaju razgovora o potencijalnom rešenju konflikta... Sa strane ukrajinskih zvaničnika postoji veća otvorenost za razgovor o mogućnosti dogovora o primirju“, piše list pozivajući se na evropske diplomate prisutne na Generalnoj skupštini UN.

Kako napominju diplomate, novi ministar spoljnih poslova Ukrajine Andrej Sibiha je tokom nedavne posete SAD razgovarao sa zapadnim kolegama o mogućim kompromisnim rešenjima. Oni ističu da Sibiha ima pragmatičniji stav prema teritorijalnim ustupcima nego njegov prethodnik Dmitrij Kuleba.

„Sve više otvoreno razgovaramo o tome kako će ovaj konflikt završiti i šta će Ukrajina morati da ustupi kako bi postigla trajni mirovni dogovor“, prenosi list reči neimenovanog diplomate.
Dodao je da su pre pola godine ovakvi razgovori bili tabu za Kijev.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izneo inicijative za mirovno rešenje sukoba u Ukrajini: Moskva će odmah prekinuti vatru i izraziti spremnost za pregovore nakon povlačenja ukrajinskih trupa sa teritorija novih ruskih regiona. Osim toga, Kijev bi trebalo da se odrekne namere da uđe u NATO, sprovede demilitarizaciju i denacifikaciju, te usvoji neutralan, vanblokovski i nenuklearni status. Putin je takođe pomenuo ukidanje sankcija protiv Rusije.

Nakon terorističkog napada Oružanih snaga Ukrajine na Kursku oblast, Putin je izjavio da su pregovori sa onima koji bez razlike udaraju na mirne ljude ili civilnu infrastrukturu, ili pokušavaju da stvore pretnje nuklearnim objektima, nemogući.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija