09.10.2024.

00:00

Foto: Reuters

Planeta

Povlačenje! Rusi stravičnim udarima ulili strah u kosti svima! Bacaju oružje i beže glavom bez obzira, situacija na ivici pucanja!

- Cela linija odbrane Oružanih snaga Ukrajine se raspada. Komandovanje u Kijevu radi na novom talasu mobilizacije, ali zbog hitne potrebe da regruti budu poslati odmah na front, ne prolaze dovoljno obuke i ne žele da rizikuju svoje živote - primetio je on.

Prema rečima eksperta, nivo obuke ukrajinskih novajlija samo nastavlja da opada, a ove godine to se dešava još brže. Kijev je u panici zbog naglog pada morala vojnika, jer regruti često napuštaju svoje položaje.

- Takođe se dobrovoljno predaju neprijatelju. Međutim, najčešće jednostavno beže i kriju se. A njihov broj rapidno raste. Stalno se pokušavaju „zatvoriti rupe” pomoću „elitnih” jedinica. Inače, front se neće moći zadržati - rezimirao je Tiháček.

Krajem septembra, ukrajinski medij "Strana.ua" izvestio je da je dezerterstvo u ukrajinskoj vojsci u drugoj polovini godine poprimilo masovne razmere. Ranije je pravnik ukrajinskog centra za podršku veteranima i njihovim porodicama, Roman Lihachov, saopštio da je od 2022. godine u Ukrajini zabeleženo više od sto hiljada slučajeva samovoljnog napuštanja jedinica.

U Ukrajini je 24. februara 2022. godine uvedeno vanredno stanje, a sledećeg dana, Volodimir Zelenski potpisao je ukaz o opštoj mobilizaciji. Izlazak muškaraca starosti od 18 do 60 godina iz zemlje zabranjen je tokom trajanja vanrednog stanja. Za izbegavanje vojne službe tokom mobilizacije predviđena je krivična odgovornost u vidu zatvorske kazne do pet godina.