• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.10.2024

15:40

Šta je ovo Borelj upravo objavio o Ukrajini?! "Rat će biti gotov za 15 dana..." Iza šokantne izjave zvaničnika krije se teška istina!

shutter/reuters

Vesti

Šta je ovo Borelj upravo objavio o Ukrajini?! "Rat će biti gotov za 15 dana..." Iza šokantne izjave zvaničnika krije se teška istina!

Podeli vest

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas da bi se rat u Ukrajini završio za 15 dana kada bi zapadni saveznici prestali da podržavaju tu zemlju.

- Mnogi ljudi žele da se rat što pre završi. Za početak, sami Ukrajinci. Ali važno je kako. Ako prestanemo da podržavamo Ukrajinu, za petnaest dana rat će se završiti i (ruski predsednik Vladimir) Putin će postići svoje ciljeve. Ali da li to želimo za Ukrajince i za bezbednost nas, Evropljana? – rekao je šef evropske diplomatije u intervjuu za španski list „20 minutos“.

On je ponovio da saveznici moraju učiniti sve što je u njihovoj moći kako bi Ukrajina, kada dođe vreme za pregovore sa Rusijom, mogla da ih vodi „pod uslovima koji su povoljni za suverenitet i teritorijalni integritet“.

Govoreći o sukobima na Bliskom istoku, Borelj je rekao da je spoljna politika EU u osnovi oblast u kojoj se njene države članice slažu, skoro uvek jednoglasno, ali da postoje različiti stavovi o pravu Izraela na samoodbranu.

- Složili smo se da nedvosmisleno osudimo Hamasov terorizam, da moramo deeskalirati situaciju, da mora doći do prekida vatre u Gazi i oslobađanja talaca, kao i da se dvosmerno rešenje mora primeniti. Ali svakako postoje različiti stavovi o tome kako Izrael ostvaruje pravo na svoju odbranu, što je sigurno sprečilo efikasne mere pritiska u tom pogledu - rekao je Borelj i ponovio da kontinuirano ubijanje civila u Gazi ukazuje na to da se međunarodno humanitarno pravo ne poštuje.

On je upozorio da je neophodno zaustaviti spiralu nasilja, koje se sada, kako je naveo, širi na Liban, a možda i na Iran.

- Veći deo međunarodne zajednice zalaže se za stvaranje palestinske države čemu se, nažalost, protivi (izraelski premijer Benjamin) Netanjahu. Upravo smo formirali Globalni savez država da bismo postigli ovaj cilj. Ovo je od suštinskog značaja, jer bez te dve države nikada neće biti mira ni bezbednosti u regionu, posebno za sam Izrael - upozorio je Borelj.

On je dodao da bi regionalni rat bio „nesumnjivo loša“ vest za Evropu, pošto je Bliski istok u evropskom susedstvu, ali i za svet u celini.

Borelj je naveo da je priznavanje palestinske države odgovornost svake države članice EU.

- To je simboličan korak političke prirode koji predstavlja posvećenost pronalaženju rešenja. Time se priznaje više od države, volja da ova država postoji - zaključio je on.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ministar Nenad Popović u Burundiju: Veliki prijatelji Srbije! Podržavaju stav po pitanju KiM, nisu glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici
Politika

Ministar Nenad Popović u Burundiju: Veliki prijatelji Srbije! Podržavaju stav po pitanju KiM, nisu glasali za Rezoluciju o genocidu u Srebrenici

Ministar zadužen za međunarodnu ekonomsku saradnju, Nenad Popović, danas je na sastanku u Burundiju sa ministrom finansija, budžeta i ekonomskog planiranja Odace Njonzimom i ministrom trgovine, transporta, industrije i turizma Mari Šantal Nidžimbere istakao da postoji veliki potencijali saradnje sa Burundijem u oblasti IKT i poljoprivrede.

07.10.2024

16:24

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija