07.10.2024.

19:10

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Putin zaprepastio Engleze i Irce! Ruski lider povukao radikalan potez, oglasili se vojni komandanti "Dobili su maksimum..."

Beri, koji je i poslanik u parlamentu, kaže da ga nije iznenadio izveštaj da je neimenovani političar regrutovan da deluje kao agent u interesu Rusije, prenosi danas Gardijan.

On je za list Ajriš Tajms rekao da je Irska pravi cilj ako neko traži zapadnu zemlju sa znatnim resursima, a slabom kulturom bezbednosti.

- Ovde Rusi mogu da dobiju maksimum za minimalni uloženi trud - ocenio je Beri.

Prema izveštaju u Ajriš Sandej Tajmsu, cilj operacije je bio da se izgradi kontakt sa lojalističkim paravojskama u vreme osetljivih pregovora sa Ujedinjenim Kraljevstvom o tome da li će biti kontrola na granici sa Irskom ili ne.

Navodna misija je povezana sa širim hibridnim ratom Rusije koji je detektovala EU, a on podrazumeva niz opcija, od dezinformacija do podmetanja požara i antisemitskih napada.

Prema pisanju Ajriš Tajmsa, irska vojska i službe bezbednosti identifikovale su potencijalnog agenta čije šifrovano ime glasi Kobalt, ali je on ostao na funkciji. Nema očiglednih dokaza da je plaćen za svoje usluge, ili da je Rusima preneo informacije. On nije uhapšen niti optužen, navodi Gardijan.

Član opozicije, Bojd Baret, pozvao je vlasti na akciju, dodajući da svako koga su platile strane sile kako ne bi služio interesima naroda mora da odgovara.