12.10.2024.

00:15

Foto: Reuters

Planeta

Putin im ovo neće oprostiti! Na ključnom samitu uvredili Rusiju kao nikada do sada: Pokušali su da nam prodaju to, neće proći...

- Na marginama FOSB-a razgovori o mirnom rešenju zaista se vode, ali u 'zapadnom bloku' oni se vrte oko neodržive 'formule Zelenskog' i pokušaja da se Rusiji 'proda' ulepšani rezultat sastanka u 'bjurgenštokskom formatu - istakla je Ždanova.

Ona je precizirala da ruska delegacija jasno stavlja do znanja da Moskva, pod bilo kojim uslovima, ne namerava da učestvuje u inicijativama poput Bjurgenštoka i "drugog samita o miru."

- Svaki razgovor o miru mora biti u skladu sa situacijom 'na terenu' i geopolitičkim realnostima, i zasnivati se na mirovnim predlozima koje je izložio predsednik Rusije Vladimir Putin 14. juna ove godine - zaključila je diplomata.

Konferencija o Ukrajini održana je u švajcarskom Bjurgenštoku 15. i 16. juna. Kremlj je saopštio da je traženje rešenja za ukrajinski sukob bez učešća Rusije apsolutno nelogično i bezperspektivno. Zajedničko saopštenje nakon konferencije pozvalo je na vraćanje kontrole Kijevu nad Zaporoškom nuklearnom elektranom, kao i na slobodno kretanje po Crnom i Azovskom moru, razmenu i oslobađanje svih ratnih zarobljenika. U dokumentu se takođe ističe potreba za dijalogom između svih strana kako bi se sukob okončao. Od 91 učesnika sastanka, saopštenje je podržalo samo 76. Zajedničko saopštenje nisu potpisali Jermenija, Bahrein, Brazil, Indija, Indonezija, Libija, Meksiko, Saudijska Arabija, Južnoafrička Republika, Tajland i Ujedinjeni Arapski Emirati. Kasnije su svoje potpise povukli Irak, Jordan i Ruanda.