08.10.2024.

12:40

Foto: Shutterstock/EPA

Planeta

Udarna svetska vest! Da li je to Iran testirao nuklearnu bombu?! Treslo se kao da je zemljotres, zapadni mediji objavili šokantne informacije!

Kako navodi "Krejdl", takav seizmički događaj obično je rezultat zemljotresa, ali su se na društvenim mrežama pojavile glasine koje sugerišu da je potres zapravo rezultat podzemnog nuklearnog testa koji je izvršio Teheran kao odgovor na izraelske pretnje bombardovanjem nuklearnih energetskih i naftnih postrojenja u Iranu.

Neimenovani iranski izvori su za pomenuti portal izjavili da se u Teheranu na visokom nivou već raspravlja o mogućnosti da je nuklearni test zaista sproveden. 

Istovremeno "Krejdl" podseća da su pojedini sagovornici iz Sirije, još u septembru predviđali da će Iran nastojati da razvije nuklearno oružje kao odgovor na ubistvo lidera Hamasa Ismaila Hanijea u Teheranu, koje je izvršio Izrael.

Dodatnu sumnju oko toga da li je u pitanju zemljotres ili nuklearna proba izaziva i iščekivanje odgovora Tel Aviva, odnosno izraelske vojske na iranski raketni napad od prvog oktobra. Ipak treba istaći da trenutno nema pouzdanih dokaza da je Teheran zaista testirao nuklearno oružje, međutim tu mogućnost ne treba odbaciti.

Vredi podsetiti i da je u maju je savetnik iranskog vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija upozorio da bi Iran mogao biti primoran da promeni svoju nuklearnu doktrinu, koja je do sada pozivala samo na korišćenje nuklearne tehnologije u civilne svrhe.

- Nismo doneli odluku da obavimo nuklearnu bombu, ali ako opstanak Irana bude ugrožen, neće biti drugog izbora nego da promenimo našu vojnu doktrinu - rekao je on tada.