09.10.2024.

13:44

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Znate li kakav horor će doći?! Orban upozorava Brisel, malo vremena je ostalo za sudbinsku odluku o Ukrajini!

„Evropska unija vodi pogrešnu politiku u vezi sa ovim ratom (u Ukrajini). Ako želimo da pobedimo, moramo da promenimo ovu neuspešnu strategiju. Ako nastavimo ovim putem, izgubićemo. I ako ne želimo da Ukrajina pretrpi poraz, moramo da promenimo strategiju“, istakao je Orban.

Mađarski premijer pozvao je EU da se založi za rešavanje sukoba.

„Ako to ne učinimo, dublje ćemo se zalgibiti u rat, a situacija će postati još očajnija, poginuće još veći broj ljudi. Stotine hiljada ljudi gine dok mi ovde vodimo dijalog“, rekao je premijer.

U svom obraćanju Evropskom parlamentu u Strazburu gde je predstavljao mađarski program, Orban je rekao da je konkurentnost najvažniji element promene, objavila je agencija MTI.

Prema njegovim rečima, posao Mađarske je da ukaže na probleme i iznese predloge u interesu mira, bezbednosti i prosperiteta EU.

Što se tiče problema sa konkurentnošću EU, Orban je rekao da ekonomski rast blokova u poslednje dve decenije konstantno zaostaje za rastom Sjedinjenih Američkih Država i Kine i da je rast produktivnosti bio sporiji od rasta njegovih konkurenata, kao i da je njegov udeo u globalnoj trgovini opao.

"Preduzeća plaćaju dva do tri puta više za struju nego u SAD, a cene gasa su četiri do pet puta veće", dodao je on.

Orban je podsetio da je Mađarska prvi put predsedavala Savetom Evropske unije 2011. godine i da je situacija u bloku danas "daleko teža i ozbiljnija" nego te godine, misleći na ratove u Ukrajini i na Bliskom istoku.

Orban je rekao da se blok suočava sa odlukama koje će odrediti njegovu sudbinu.