10.10.2024.

13:40

Foto: Shutterstock/EPA

Planeta

To je to, leteće nuklearke?! Iran donosi najvažniju odluku u svojoj istoriji! Teheran sateran u ćošak, ostala je samo joše jedna opcija...

Takav potez dugo je bio zabranjen fetvom, islamskom pravnom presudom koju je izdao vrhovni vođa, ajatolah Ali Hamnei. Međutim, nedavni događaji stavili su na probu poverenje Teherana u sposobnost da odvrati veliki napad iz Izraela, a kamoli onaj koji bi podržale Sjedinjene Američke Države.

Prošle godine, rat između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas proširio se daleko izvan Gaze, uz sve veće uključivanje koalicije prvenstveno nedržavnih aktera koje podržava Teheran, uključujući libanski Hezbolah. Ova koalicija sada se suočava s potencijalno najvećim izazovom do sada, jer Izrael zadaje ozbiljne udarce njenim članovima.

Sejed Hosein Musavijan, bivši iranski diplomata, izjavio je da, u slučaju vojnog napada, neće biti nikakvih garancija za nastavak iranskog miroljubivog nuklearnog programa. On je takođe naglasio da je odluka bivšeg predsednika Donalda Trampa da povuče SAD iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, kao i kasnija kampanja američkih sankcija, naterala Iran da ubrza razvoj svojih nuklearnih sposobnosti.

Pokušaji obnove JCPOA (Zajedničkog sveobuhvatnog plana akcije) naišli su na otpor, a izraelski premijer Benjamin Netanijahu stalno se protivio sporazumu, tvrdeći da ne sprečava Iran u proizvodnji nuklearnog oružja. Mousavian je izjavio da Izrael, koji poseduje tajni nuklearni arsenal, ne bi mogao poraziti Iran bez pomoći Sjedinjenih Država, što bi samo dodatno podstaklo Iran da preispita svoj nuklearni stav.

Analitičari iz Teherana, Alireza Taghavinia i Amir Hosein Vazirian, izjavili su da će svaki napad na iranski teritorij ojačati poziciju onih koji zagovaraju promenu nuklearne doktrine, jer je tehnički moguće izgraditi nuklearno oružje, što zavisi samo od političke odluke ajatolaha Hameneija.