13.10.2024.

14:40

Foto: Shuterstock/Reuters

Planeta

Posle Ukrajine, ovi su sledeći! Medvedev otvoreno rekao koga Rusija prvo razara: Ne budite zver, setite se Ruske imperije...

- On bi, penzionisani glupak, trebalo da se seti brojnih podela Poljske i da ne budi zver. Jer, Varšava je nekada bila deo Ruske imperije. Da li mu nedostaje? - napisao je Medvedev.

Poljski mediji su u petak preneli izjavu Andžejčaka da bi Poljska "napala direktno Sankt Peterburg" i izvršila udar na sve strateške objekte u radijusu od 300 kilometara, ukoliko bi Rusija napala baltičke zemlje.

Takođe je dodao da je Varšava kupila 800 raketa dometa do 900 kilometara za upotrebu u slučaju rata sa Moskvom.

U poslednje vreme na Zapadu sve češće se pojavljuju ideje o direktnom vojnom sukobu NATO saveza i Rusije. Pored toga, NATO je pojačao svoju aktivnost blizu zapadnih granica Rusije, navodno pod izgovorom "odbrane od ruske agresije".

U Kremlju su više puta isticali da Moskva nikome ne preti, ali da neće ostati ravnodušna prema potezima koji bi mogli biti opasni po njene interese. Rusko Ministarstvo spoljnih poslova naglašava da Rusija ostaje otvorena za dijalog s NATO-om, ali isključivo na ravnopravnim osnovama, dok Zapad mora odustati od kursa militarizacije Evrope.