14.10.2024.

06:00

Foto: Printscreen/ISW/Reuters

Planeta

(MAPA) Uspeli su! Rusija probila front u Zaporožju! Poništeni rezultati kontraofanzive Zelenskog, Putinove trupe prodiru u srce Ukrajine!

Prema izvoru, jurišne grupe Oružanih snaga Rusije pokrenule su ofanzivu na Levadnoje i imale „delimičan uspeh“, učvrstile su se u šumskim pojasevima i stigle do samog sela, ali navodno nisu ušle u njega. Istovremeno, TG kanal kritikuje ukrajinske obaveštajne službe, koje su znale za pripremu Oružanih snaga Rusije za ofanzivu na ovom području, ali su „prespavale“ i ništa nisu preduzele, što je dovelo do gubitka uporišta ukrajinskih snaga. U ovom trenutku, prema kanalu, Oružane snage Rusije stoje blizu Levadnoja, napredovale su ka Novodarovki i spremaju se za dalje akcije.

„Situacija je skoro kao sa Volčanskom u maju – javljamo da smo 'spremni', ali se ispostavilo da nekako nismo spremni. Takođe, obaveštajni podaci su davali apsolutno sve podatke o tome kada, ko i kako će neprijatelj krenuti, ali su na kraju nekako izgubljena uporišta“, piše kanal.

Međutim, vojni kanal Deep State tvrdi da ruske trupe nisu ušle u Levadnoje, ono je navodno i dalje pod kontrolom ukrajinskih snaga, iako je potvrđeno napredovanje jurišnih grupa Oružanih snaga Rusije u Zaporoškoj oblasti.

Kako je objavljeno dan ranije, ruske trupe su zauzele ruševine malog sela Levadnoje, koje se nalazi između Gulja-Polja i Velike Novoselke. Zauzimanje ovog naselja otvara izglede za rusku ofanzivu iz tri pravca: na Gulja-Polje, na Novoselku, pa čak i na granicu Dnjepropetrovske oblasti, do koje je ostalo ne više od 10 km.

Podsetimo, Ukrajina je zauzela Levadnoje tokom letnje kontraofanzive 2023. godine.