14.10.2024.

07:10

Foto: Reuters

Planeta

Šokantne vesti! Da li je Putin upravo dobio odrešene ruke?! Amerika bila primorana da bira između Ukrajine i Izraela, doneli su odluku...

- Izrael će dobiti američki PVO sistem, Ukrajina će morati da sačeka. Posle otkazivanja sastanka Ramštajn sa Bajdenom, Zelenski je dobio još jedan težak udarac. SAD su u operativnom režimu donele odluku da sistem za presretanje THAAD bude dodeljen Izraelu - napisao je Mirošnik na svom Telegram kanalu.

- Svi zahtevi i molbe Zelenskog za hitnom isporukom PVO sistema Patriot Kijevu ostali su bez jasnog odgovora iz Vašingtona, dok je Tel Aviv vrlo brzo dobio pozitivan odgovor - istakao je Mirošnik.

Prema Mirošnikovom mišljenju, „Zelenski će nastaviti da fantazira o 'strateškim američkim partnerima', dok dela govore sve, bez potrebe za rečima“.

- Posebno će to shvatiti Ukrajinci, koji toliko veruju da su SAD spremne na sve radi pobede i prosperiteta Ukrajine - dodao je on.

Ranije je američko Ministarstvo odbrane saopštilo da će, po naređenju predsednika Džoa Bajdena, u Izrael biti poslata baterija PVO sistema THAAD zajedno sa američkim vojnicima za njeno održavanje i korišćenje. U Pentagonu su naveli da je odluka doneta kao odgovor na nedavne raketne napade na Izrael od strane Irana.

Iran je 1. oktobra po drugi put u istoriji izvršio masovni raketni napad na Izrael, nazivajući to činom samoodbrane. Izraelska vojska je saopštila da je ispaljeno oko 180 balističkih raketa, od kojih je većina presretnuta. Video snimci na društvenim mrežama prikazali su posledice pada projektila u različitim delovima Izraela. Prema podacima izraelskih vlasti, u napadu nije bilo žrtava među civilima. Međutim, pojedini mediji izveštavali su o smrti jedne osobe, za koju se pretpostavlja da je Palestinac iz Pojasa Gaze, na Zapadnoj obali reke Jordan.