14.10.2024.

09:40

Foto: Reuters

Planeta

Planeta na nogama! Nezapamćen udar Izraela na mirovne snage UN-a! Tenkovi probili kapije i upali u bazu, situacija na ivici pucanja!

Prema saopštenju Privremenih snaga Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL), ovaj incident predstavlja namerni napad na mirovnjake, u kojem su izraelske trupe prodrle na jednu od njihovih pozicija.

Navodi se da su mirovnjaci u selu Ramija, na jugu Libana, bili u skloništima kada su dva izraelska tenka nasilno ušla na njihovu poziciju, zahtevajući gašenje svetla u bazi.

Nakon 45 minuta, tenkovi su napustili područje nakon što je UNIFIL protestovao i upozorio izraelske vojnike da njihov postupak dovodi osoblje u opasnost.

Dva sata kasnije, UNIFIL je izvestio da je ispaljeno nekoliko hitaca u blizini baze, izazvavši dim, što je prouzrokovalo iritaciju kože i gastrointestinalne probleme kod 15 mirovnjaka. Nije navedeno odakle su hici došli.

Mirovne snage UN-a raspoređene su u Libanu od 1978. godine, sa zadatkom da održavaju mir i smanjuju napetosti duž „Plave linije“, koja razdvaja Liban i Izrael, uključujući izraelski okupirane Golanske visoravni.

U današnjem saopštenju UNIFIL je potvrdio da su tri izraelske jedinice prešle „Plavu liniju“.

Netanijahu poziva na povlačenje UNIFIL-a iz uporišta Hezbolaha

Premijer Izraela, Benjamin Netanijahu, ranije je pozvao UN da evakuiše mirovne snage (UNIFIL) iz područja Libana u kojima traju sukobi.

Nekoliko sati nakon incidenta, UNIFIL je izvestio o još jednom kršenju dogovora od strane Izraela, kada su tenkovi nasilno probili kapije vojne baze.

- Došlo je vreme da povučete UNIFIL iz uporišta Hezbolaha i iz zona sukoba - izjavio je Netanijahu generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterešu.

- Izraelske odbrambene snage su ovo tražile više puta, ali nakon višestrukih odbijanja, vojnici su postali živi štit za teroriste Hezbolaha - dodao je on.

UNIFIL je ranije saopštio da će nastaviti svoju misiju u Libanu.