• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: blic

13.10.2024

19:36

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) "Skinuli ih gole i sve ih pobili" Ukrajinski zarobljenici stradali u užasnim mukama!

printscreen Twitter

Vesti

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) "Skinuli ih gole i sve ih pobili" Ukrajinski zarobljenici stradali u užasnim mukama!

Podeli vest

Pripadnici ruske vojske navodno su ubili devet ukrajinskih ratnih zarobljenika u ruskoj oblasti Kursk nakon što su se zarobljenici predali.

Kako javlja DeepState, pozivajući se na izvore Oružanih snaga Ukrajine iz 1. tenkovske brigade. Informaciju o ovom incidentu DeepState je dodatno potkrepio fotografijom koja sadrži mapu koja ukazuje na lokaciju incidenta, a koju je verovatno napravio dron.

Kršenje Ženevske konvencije

Na fotografiji se vide muškarci koji leže goli na zemlji u donjem vešu.

DeepState je dodao da se „dodatni detalji okolnosti razjašnjavaju“.

Ubistvo se dogodilo 10. oktobra u blizini sela Zeleni Šljak, piše DeepState. Prema navodima izvora, operateri dronova su se predali ruskoj vojsci. Vojska nije imala dovoljno municije, navodi se u izveštaju.

Generalno tužilaštvo Ukrajine je 1. oktobra prijavilo najveću masovnu egzekuciju od početka rata, optužujući rusku vojsku da je pucala na 16 ukrajinskih vojnika koji su se predali u oblasti sela Nikolajevka i Suhoj Jar u Pokrovskom. Na mreži se pojavio i snimak, snimljen 30. septembra, na kome se vidi kako su oni koji su se predali izvedeni iz šumskog pojasa, postrojeni, a zatim streljani. Ruski vojnici dokrajčili su ranjene vatrom iz mitraljeza iz neposredne blizine, navodi se u saopštenju Kancelarije generalnog tužioca Ukrajine.

Ukrajinski ombudsman za ljudska prava Dmitro Lubinec, pozivajući se na izveštaj DeepState, nazvao je navodni čin „grubim kršenjem Ženevske konvencije“.

 Ovi postupci ne smeju proći nekažnjeno, a neprijatelj mora snositi punu odgovornost. Rusija je teroristička zemlja koja krši sva pravila i običaje ratovanja. Međunarodna zajednica ne treba da zatvara oči pred takvim zločinima - rekao je Lubinec u svom saopštenju za Telegram.

Ubijanje ratnih zarobljenika po Ženevskoj konvenciji predstavlja ratni zločin.

Dok su neke vojske, poput Izraelskih odbrambenih snaga (IDF), u prošlosti svlačile odeću predatih boraca zbog, kako se tvrdi, zabrinutosti zbog skrivenog oružja i eksploziva, posmatrači ljudskih prava taj čin takođe smatraju kao ponižavanje protivnika.

Rusi pogubili ukrajinske zarobljenike

Dok se od boraca traži da predaju svoju opremu i oružje nakon predaje, skidanje – posebno u slučajevima kada donji veš ostaje kao jedina odeća – nije standardna procedura tokom sukoba, pri čemu se „ponižavajuće i ponižavajuće postupanje” i takođe se smatra ratnim zločinom.

Zabeleženi su brojni slučajevi da su ruske trupe pogubile nenaoružane ukrajinske zarobljenike.

Izvode ih iz podruma, teraju da legnu licem na zemlju i pucaju im u leđa

Brigada specijalnih snaga Nacionalne garde Ukrajine „Azov” je 6. oktobra prijavila pogubljenje trojice ukrajinskih vojnika koji su se predali u selu Njujork u Donjeckoj oblasti. Na snimku koji je objavio Azov vidi se kako tri ukrajinska vojnika izvode iz podruma, teraju da legnu licem na zemlju i pucaju im u leđa.

Kasnije je „Azov” objavio snimak saslušanja zarobljenog ruskog vojnika iz odreda „Oluja” koji je izjavio da je učestvovao u ovom masakru. Čovek je rekao da je stariji član grupe kontaktirao komandu, koja je rekla da „nema vremena da se petlja sa zarobljenicima, nemojte uzimati zarobljenike“, nakon čega je data komanda da se streljaju zarobljeni. Ruski zatvorenik je rekao da je ranije na radiju čuo naređenja da se puca na Ukrajince koji se predaju. Prema rečima zatvorenika, ruska vojska takođe puca u svoje vojnike koji odbijaju da učestvuju u napadima.

Porast okrutnosti ruske vojske

Porast okrutnosti ruske vojske može biti povezan sa sistemom torture i vansudskih kazni protiv prestupnika u ruskoj vojsci, koji ne postoji u Oružanim snagama Ukrajine, kaže analitičar Kiril Mihajlov.

„Ako Oružane snage RF „resetuju“ naše sopstvene ljude, onda bi nam trebalo da bude žao drugih“, rekao je eksperti.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Vesti

Čestitka predsednika Vučića pripadnicima 63. padobranske brigade: Uvek ste ispoljavali visok nivo pripadnosti svojoj vojsci i svom narodu!
Politika

Čestitka predsednika Vučića pripadnicima 63. padobranske brigade: Uvek ste ispoljavali visok nivo pripadnosti svojoj vojsci i svom narodu!

Vojna svečanost povodom Dana 63. padobranske brigade i 80 godina od njenog osnivanja, Dana vojnih padobranaca održana je danas na vojnom aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrović" u Nišu, a kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, ukazom predsednika Republike Aleksandra Vučića jedinici je dodeljen Orden belog orla sa mačevima trećeg stepena 63. padobranskoj brigadi, za naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane i izvršavanju bezbednosnih zadataka.

13.10.2024

18:41

TV

Amerika bi mogla da iskoristi Izrael na isti način kao i Ukrajinu! SAD vole da ratuju i zbog toga su sebi stvorile brojne neprijatelje! (VIDEO)
Live TV

Amerika bi mogla da iskoristi Izrael na isti način kao i Ukrajinu! SAD vole da ratuju i zbog toga su sebi stvorile brojne neprijatelje! (VIDEO)

Situacija na Bliskom istoku se ne smiruje, ratu u Ukrajini se ne nazire kraj, a svet strahuje od globalnog sukoba. Da li će doći do eskalacije koja će prerasti novi svetski rat? Na ovo pitanje su, tokom gostovanja u "Info danu", odgovorali politički filozof Dragoljub Kojčić, profesor dr Branko Nadoveza sa Instituta za noviju političku istoriju, nekadašnji dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija i akademik profesor dr Dragan Radenović.

13.10.2024

18:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Nauka