• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

13.10.2024

18:00

Amerika bi mogla da iskoristi Izrael na isti način kao i Ukrajinu! SAD vole da ratuju i zbog toga su sebi stvorile brojne neprijatelje! (VIDEO)

Aleksandar Jovanović Cile

Live TV

Amerika bi mogla da iskoristi Izrael na isti način kao i Ukrajinu! SAD vole da ratuju i zbog toga su sebi stvorile brojne neprijatelje! (VIDEO)

Podeli vest

Situacija na Bliskom istoku se ne smiruje, ratu u Ukrajini se ne nazire kraj, a svet strahuje od globalnog sukoba. Da li će doći do eskalacije koja će prerasti novi svetski rat? Na ovo pitanje su, tokom gostovanja u "Info danu", odgovorali politički filozof Dragoljub Kojčić, profesor dr Branko Nadoveza sa Instituta za noviju političku istoriju, nekadašnji dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija i akademik profesor dr Dragan Radenović.

Kojčić smatra da je situacija na Bliskom istoku jako kompleksna, pa je stoga i teško odrediti koji će faktor odlučiti njen ishod.

- Mislim da je situacija jako komplikovana, čak i za tumačenje. Pobeda je relativna stvar. U nekom trenutku se može učiniti da je to vojna pobeda, a može biti i ostvarenje mira. Više nije u pitanju samo odnos Izrael-Iran. Šta ćemo sa Hutima? I oni imaju rakete, mogu da bombarduju brodove. Zapad neće dobijati naftu u očekivanim količinama, ali zato će Rusija prodavati mnogo skuplje nego što jeste. Sve je povezano. U tako složenim situacijama teško je predvidivo koji će faktor da odluči. Izrael je mogao da dobije opštu svetsku empatiju nakon onog napada na festivalu, što su i dobili, prvih 24 sata. Izrael može da bude iskorišćen kao što je iskorišćena Ukrajina. Ko definiše kriterijume šta je u američkom interesu? NATO je samo politička definicija jednog raspoloženja Zapada koji postoji od 18. veka. On je bio samo racionalizacija toga što postoji već 300 godina. Mi nismo bili neprijatelj Amerikancima, čak smo dva stoleća bili saveznici. Albanci ništa. Koji Albanac je ugrađen u temelj američke kulture? Oni koji donose odluke su preko medija uspeli da preokrenu raspoloženje američkog naroda i da nas do dan danas deo njih gleda kao neprijatelja. Amerika čak počinje diskretno da menja optiku prema Srbima i prema Kosovu - kaže filozof.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Branko Nadoveza

Nadoveza misli da neće doći do eskalacije jer ostale arapske države nemaju iste ciljeve kao Iran.

- Ne očekujem eskalaciju sukoba na Bliskom istoku, ali ne bih se kladio. Tu je sad situacija komplikovana, ali ne očekujem razbuktavanja rata jer arapske države njega ne žele. Palestinsko pitanje je izolovano. Čak ni one rigidno arapsko-islamske države ne žele rat, a pogotovo pogranične države kao što su Egipat, Jordan i Sirija. Mislim da Iran pokušava da se nametne kao neki vodeći islamski faktor u tom delu sveta. Arapske države ne dele iste ciljeve sa Iranom, pogotovo Egipat - navodi profesor.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Slobodan Samardžija

Samardžija naglašava da Amerika voli da započinje ratove i da joj je njihov ishod nebitan, što joj je stvorilo dosta neprijatelja u svetu.

- Pitanje je kada će nekome doći do pameti da to jednostavno nema nikakvog smisla. Rekao bih da je Izrael došao do granice koja ga predstavlja u jako lošem svetlu. On može i da pobedi u tom ratu, ali njegov odnos sa ostatkom sveta će biti negativan. To je jedan od onih ratova koji se vode van granica vaše zemlje. Objektivno, to je rat koji Izrael vodi protiv drugih, a ne oni protiv njega. Ako su Amerikanci došli dotle da moraju da ih opominju na suzdržanost, onda znači da Izrael poprima jedan jako negativan oreol. To neće biti dobro u budućnosti. Amerika je zemlja koja voli da ide da ratuje, pa šta se desi, desi se. Ona je u svemu tome sebi napravila mnogo neprijatelja. Amerika mora da shvati da ostatak sveta nije njen i da će morati tako da se ponaša. Ja ne mogu da verujem u novi svetski rat - zaključuje novinar.

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

Dragan Radenović

Radenović konstatuje da sukob na Bliskom istoku može da postane regionalan, ali ne i svetski.

- Već mesec-dva i više, iz informacija koje možemo videti, zapažamo visok stepen nervoze kod političara i vojnih rukovodilaca izraelske armije. Mene zbunjuje nervoza u politici, a posebno nervoza među komandantima. Čini mi se da je ono što je bilo potpuno jasno na početku, da je Izrael superioran i da je Hamas njihova tvorevina iskorišćena da ga napadne... Ovo je neverovatna situacija. Nikada se nijedan narod ili vojska u istoriji nije ovako ponašala. Ratovi koji se vode, vode se za životni prostor. Borba na Bliskom istoku i u Ukrajini je proširenje ideje koja je rasturila Jugoslaviju i otela Srbiji Kosovo i Metohiju. Može ovo na Bliskom istoku da preraste u regionalni rat, ali ne svetski - ističe akademik.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Čestitka predsednika Vučića pripadnicima 63. padobranske brigade: Uvek ste ispoljavali visok nivo pripadnosti svojoj vojsci i svom narodu!
Politika

Čestitka predsednika Vučića pripadnicima 63. padobranske brigade: Uvek ste ispoljavali visok nivo pripadnosti svojoj vojsci i svom narodu!

Vojna svečanost povodom Dana 63. padobranske brigade i 80 godina od njenog osnivanja, Dana vojnih padobranaca održana je danas na vojnom aerodromu "Narednik-pilot Mihajlo Petrović" u Nišu, a kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, ukazom predsednika Republike Aleksandra Vučića jedinici je dodeljen Orden belog orla sa mačevima trećeg stepena 63. padobranskoj brigadi, za naročite zasluge u izgradnji sistema odbrane i izvršavanju bezbednosnih zadataka.

13.10.2024

18:41

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Nauka