• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.10.2024

12:40

Gori Rusija! Narod je ovo dugo čekao, konačno gaze sve pred sobom! Putinove trupe rešila da se osvete za sve do sada!

Reuters

Vesti

Gori Rusija! Narod je ovo dugo čekao, konačno gaze sve pred sobom! Putinove trupe rešila da se osvete za sve do sada!

Podeli vest

Operacija oslobađanja Kurske oblasti očigledno ulazi u novu fazu, nakon što su ruske snage ostvarile značajan napredak. U četvrtak, 10. oktobra, marinci Pacifičke flote iz 155. brigade Rusije izveli su hrabar napad i vratili pod svoju kontrolu naselje Olgovka, što predstavlja važnu prekretnicu u sukobu.

Prema vojnim stručnjacima, ovaj uspeh je samo početak, a najavljuju da će uskoro biti dostupno više informacija.

Vasilij Dandikin, ruski vojni ekspert i kapetan 1. ranga u rezervi, govorio je o gubicima ukrajinskih snaga tokom ovog fatalnog napada i istakao da će naredni meseci biti ključni u oslobađanju Kurske oblasti.

Dugo očekivane dobre vesti stigle su sa Kurskog fronta, gde su ruski marinci iznenada probili neprijateljsku liniju kod sela Zeleni Šljak, duž autoputa prema Sudži. Taj iznenadni napad prepolovio je neprijateljski front, dok je istovremeno počeo i juriš na selo Ljubimovka.

Zbunjene jedinice Oružanih snaga Ukrajine nisu uspele da se organizuju i povukle su se sa položaja, dok su ruske jurišne trupe ušle u Olgovku.

Stručnjaci napominju da, ukoliko ukrajinske snage ne uvedu nove rezerve i ne stabilizuju situaciju, ruske trupe će konsolidovati svoje pozicije, što će Ukrajince staviti u vrlo tešku situaciju i naterati ih na povlačenje.

Grupa ukrajinskih snaga koja se nalazi u Ljubimovki odsečena je od ostatka snaga i ima mogućnost povlačenja, ali za sada ostaje na mestu, čekajući dalji razvoj događaja.

Vojni analitičar Jurij Podoljaka dodao je da postoje i druge dobre vesti koje će uskoro biti objavljene, ali je sada prerano govoriti o njima.

Prema rečima vojnog eksperta Vasilija Dandikina, neprijatelj u Kurskoj oblasti nalazi se u izuzetno teškoj situaciji.

On ističe da je zadatak ruskih snaga da što pre isteraju ukrajinske trupe iz tog regiona, a idealan scenario bio bi formiranje „kotla“ u kojem bi neprijatelj bio opkoljen.

Dandikin naglašava da je preuzimanje Olgovke ključna prekretnica, jer je to veoma važna logistička tačka ukrajinskih snaga u regionu. On smatra da su ukrajinske snage u velikom problemu, i da ruska vojska sada ima priliku da pokrije granice s leve i desne strane, što bi dodatno otežalo situaciju ukrajinskim trupama.

Prema njegovim rečima, ovo je veoma značajan trenutak i pitanje časti za rusku komandu i Generalštab.

Ukrajinske snage su već pretrpele teške gubitke, izgubivši preko 21.000 vojnika i veliku količinu opreme, a Dandikin smatra da ova operacija može završiti samo kolapsom ukrajinskih snaga.

Stručnjak predviđa da će Ukrajinci napustiti Kursku oblast na sličan način kao što su napustili Ugljedar, koji je nedavno oslobođen od strane ruskih trupa. Prema njegovoj proceni, povlačenje ukrajinskih snaga moglo bi se dogoditi u narednim nedeljama.

Dandikin dalje objašnjava da se situacija u Kurskoj oblasti intenzivno razvija. Iako ukrajinske snage koriste stambene objekte i postavljaju mine kako bi se odbranile, ruske snage počele su da oslobađaju naselja jedno za drugim.

U proteklim danima oslobođena su dva naselja, a juče su ruske trupe zauzele Zeleni Šljak i ušle u Olgovku. Dandikin takođe predviđa način na koji će se ukrajinske snage povući iz Kurske oblasti.

On veruje da će Ukrajinci pokušati da postave jedinice za pokrivanje kako bi osigurali izlaz svojih trupa, ali će im to biti veoma teško zbog ruskih napada. On naglašava da ruske snage aktivno napadaju Šumi i okolna naselja, dok ukrajinske snage postavljaju liniju odbrane duž granice.

Dandikin smatra da će Rusija morati da formira „sanitarnu zonu“ u Sumskoj oblasti, a možda čak i dalje, do Černigovske oblasti. Stručnjak očekuje da će do kraja godine biti mnogo važnih događaja.

Ovo bi bila poboljšana verzija vašeg teksta sa pravopisnim ispravkama i stilskim doradama, uz dodatnu jasnoću u izražavanju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Drhti cela Ukrajina, da li će Kim stvarno ovo da uradi?! Rusija je godinama čekala, ako padne ova odluka...
PAKAO ZA KIJEV

Drhti cela Ukrajina, da li će Kim stvarno ovo da uradi?! Rusija je godinama čekala, ako padne ova odluka...

Severna Koreja postaje važan saveznik Rusije u ratu protiv Ukrajine, čime se pojačava napetost i u Evropi i Aziji. Ukrajinski dron 9. oktobra pogodio je skladište municije u Brjanskoj oblasti, za koje Kijev tvrdi da je sadržalo granate isporučene iz Severne Koreje (DPRK). Ovaj događaj potvrđuje sve veću vojnu podršku Rusiji od strane Pjongjanga, uprkos međunarodnim sankcijama.

13.10.2024

11:40

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Kraj! Zoran Cvijanović odlazi u penziju
Kultura

Kraj! Zoran Cvijanović odlazi u penziju

Pozorište “Boško Buha” obeležiće sutra 74 godine od svog osnivanja. Tim povodom u nedelju, 13. oktobra u 20.00 časova u Teatru Vuk, biće održana predstava “Tvoje i moje”, autorski projekat Borisa Liješevića.

12.10.2024

13:46

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Srbija

Nauka