• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.10.2024

09:40

(VIDEO/MAPA) Gotovi su, Rusi ih hvataju kao zečeve! Ameri upravo objavili: Putin preokrenuo situaciju, Ukrajince stigla najgora sudbina!

Shutterstock/Printskrin

Vesti

(VIDEO/MAPA) Gotovi su, Rusi ih hvataju kao zečeve! Ameri upravo objavili: Putin preokrenuo situaciju, Ukrajince stigla najgora sudbina!

Podeli vest

Prema izvorima s obe strane, ruski vojnici probili su ukrajinske linije odbrane u Kurskoj oblasti, samo dan nakon što je američki zvaničnik izjavio da bi Kijev mogao zadržati taj region pod svojom kontrolom mesecima, piše američki Institut za proučavanje rata.

Ovaj proboj deo je najžešćih borbi na ruskoj teritoriji od avgusta, kada je Ukrajina započela svoje prekogranične napade.

Ukrajinski vojni kanal DipStejt izvestio je da postoji rizik da ruske snage opkole ukrajinske trupe, iako je kasnije saopštio da su borbe u Kursku "žestoke, ali pod kontrolom". "Neprijatelj je probio levi bok ukrajinske odbrambene grupe u Kursku", objavio je kanal. "Na ivici smo nove krize zbog stalnog ponavljanja grešaka."

Ruski vojni kanal Ribar na Telegramu izvestio je da ruske snage postižu konkretne uspehe na nekoliko sektora fronta. Video, objavljen na ruskim Telegram kanalima pod naslovom

"Obaveštenje 155. gardijske brigade Tihookeanske flote", prikazuje teško ranjene ukrajinske vojnike sa krvlju na licima, vezane za stolice u nekom podrumu, kao i tela desetina ukrajinskih pešadinaca u šumi.

 

 

Da li su ukrajinske trupe već opkoljene?

Autentičnost ovih snimaka nije potvrđena, ali ruski vojni blogeri tvrde da su mornari iz 155. gardijske brigade Tihookeanske flote učestvovali u borbama oko Gluškovskog okruga u Kurskoj oblasti, gde je navodno većina ukrajinskih snaga pregažena.

"Ukrajinske snage još uvek drže samo jedan rov i mali deo šume južno od železničke pruge", rekao je Ribar.

Gluškovski okrug se nalazi zapadno od Sudže, ruskog grada koji je pod ukrajinskom kontrolom.

Foto: ISW

 

Ruski vojni blogeri takođe tvrde da su moskovske snage opkolile ukrajinske vojnike u selima Ljubimovka i Tolsti Lug, iako analitički centar Institut za proučavanje rata (ISW) nije mogao da potvrdi ove tvrdnje, kao ni izveštaje o mehanizovanim napadima ruskih snaga u tom području i ponovnom zauzimanju nekih naselja.

Andrij Kovalenko iz ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu odbacio je tvrdnje o ruskim uspesima, navodeći da je ruski plan u Kurskoj oblasti osujećen i da su ruske snage pretrpele značajne gubitke. Na poslednjoj mapi ISW-a prikazani su ruski napadi južno i zapadno od grada Veseloje, kao i severno od Ljubimovke, u četvrtak i petak.

Ozbiljan udarac za Kijev

Rusko napredovanje u Kurskoj oblasti predstavlja ozbiljan udarac za Kijev, koji je ovu operaciju — prvu invaziju na rusku teritoriju od Drugog svetskog rata — predstavio kao strateški potez. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je operacija u Kursku ključni deo njegovog "plana pobede", koji je predstavio zapadnim liderima.

Zelenski je takođe naveo da će napad na Kursk skrenuti ruske trupe sa linije fronta u Donbasu. Komandant ukrajinskih oružanih snaga, Oleksandr Sirski, podržao je ovu procenu, navodeći da je Rusija prebacila 50.000 vojnika iz Donbasa u Kursk.

Da li je plan Zelenskog propao?

Međutim, mnogi analitičari sumnjaju u uspeh ove strategije i tvrde da je kurski manevar propao, jer je Kremlj ubrzao tempo napada duž linije fronta u Donbasu.

- Rusko napredovanje se zapravo ubrzalo nakon Kurska - rekao je Džon Forman, bivši britanski vojni ataše u Moskvi i Kijevu.

- Politički, ofanziva u Kursku nije mnogo promenila situaciju u Vašingtonu ili Evropi. Još uvek nisam uveren u njen strateški značaj - dodao je.

Ukrajinski zvaničnici nadali su se da će invazija na Rusiju impresionirati njihove saveznike i podstaći ih da povećaju isporuku oružja i dozvole korišćenje zapadnih raketa za napade na ciljeve duboko u Rusiji.

Ipak, prošlog meseca predsednik SAD Džo Bajden odbio je ukrajinski zahtev za proširenje raketnih napada na Rusiju.

U međuvremenu, na frontu u Donbasu, ruske snage su ubrzale svoje napredovanje, zauzevši grad-tvrđavu Vugledar prošle nedelje i napavši strateški važan grad Toreck ove nedelje. Najnoviji ruski uspesi u Kursku iznenadili su i Ukrajinu i SAD.

Zelenski: "Pokušali su da nas potisnu, ali mi se držimo"

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je u obraćanju da ukrajinske snage čvrsto drže svoje pozicije u Kurskoj oblasti, iako ruska vojska pokušava da ih potisne.

- Što se tiče operacije u Kursku, Rusija je pokušala da potisne naše položaje, ali mi se držimo - rekao je Zelenski u svom večernjem obraćanju na radiju.

Zelenski je priznao da je ukrajinski upad u Kursku oblast u avgustu bio zamišljen kao način da se skrenu ruske trupe sa istočnog fronta, gde one napreduju poslednjih meseci.

Posebno, Ukrajinci su se nadali da će stvoriti tampon zonu u blizini granice kako bi ograničili rusko bombardovanje ukrajinskih pograničnih naselja, dok bi primorali Rusiju da prerasporedi svoje snage koje su u ofanzivi kod Donjecka i time usporili njihovo napredovanje.

Međutim, ruske trupe i dalje napreduju u istočnoj Ukrajini, naročito prema Pokrovsku, ključnom logističkom čvorištu za ukrajinske snage.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Kraj! Zoran Cvijanović odlazi u penziju
Kultura

Kraj! Zoran Cvijanović odlazi u penziju

Pozorište “Boško Buha” obeležiće sutra 74 godine od svog osnivanja. Tim povodom u nedelju, 13. oktobra u 20.00 časova u Teatru Vuk, biće održana predstava “Tvoje i moje”, autorski projekat Borisa Liješevića.

12.10.2024

13:46

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Nauka