• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.10.2024

00:15

Kakav šok za Zelenskog! Ovo će morati da preda Rusiji! Ruski zvaničnici sve pratili i doneli odluku, brojke će biti jezive!

Reuters/shutterstock

Vesti

Kakav šok za Zelenskog! Ovo će morati da preda Rusiji! Ruski zvaničnici sve pratili i doneli odluku, brojke će biti jezive!

Podeli vest

Ruski zvaničnici prate koliku su štetu prouzrokovale ukrajinske vojne akcije, tako da Moskva ima tačne brojke za potencijalne reparacije, rekao je visoki diplomata.

Rodion Mirošnik, koji vodi specijalnu misiju Moskve za istragu ukrajinskih ratnih zločina, rekao je za "Izvestiju" da se veliki deo ovog posla obavlja na regionalnom nivou, ali prikupljanje podataka koordiniše centralna vlada.

- Sve... je evidentirano u bazi podataka za štetu nastalu privredi, preduzećima i pojedincima - rekao je Mirošnik.

- Mnogo zavisi od fronta. Kako budemo napredovali, pojaviće se prilika da formulišemo naše zahteve prema onima koji su počinili zločine i da razgovaramo o realnim mehanizmima za nadoknadu štete - dodao je on.

U februaru je Oleg Ustenko, koji savetuje ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog o ekonomskim pitanjima, procenio ukupnu štetu koju bi zemlja tražila od Rusije na bilion dolara. Prošle godine je premijer Denis Šmigal procenio je potencijalnu reparaciju na 750 milijardi dolara, rekavši da bi "ključni izvor trebalo da budu zamrznuti računi Rusije i ruskih oligarha".

U maju su SAD stvorile nacionalne finansijske mehanizme, koji sada mogu da se koriste za finansiranje Kijeva i za finansiranje njegovog konačnog "oporavka" korišćenjem konfiskovane ruske imovine.

Zapadne zemlje su zaplenile oko 300 milijardi dolara ruske imovine nakon početka sukoba. Brisel sada koristi porez na profit ostvaren tim sredstvima za finansiranje Kijeva. Rusija je poručila da je to krađa.

"Izvestija" je citirala nekoliko procena ruskih regiona u vezi sa štetom koja bi se mogla potraživati od Ukrajine, a čija se vrednost kreće od otprilike 200 miliona dolara u pograničnoj Belgorodskoj oblasti do 145 milijardi dolara na Krimu. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Lažni ekolozi napali Mišu Vacića, podmetnute fotografije kruže društvenim mrežama! Surovi odgovor im se nimalo neće dopasti! (FOTO)
Politika

Lažni ekolozi napali Mišu Vacića, podmetnute fotografije kruže društvenim mrežama! Surovi odgovor im se nimalo neće dopasti! (FOTO)

Lider Srpske desnice Miša Vacić oglasio se putem svog naloga na socijalnoj platformi "X", i odgovorio predstavnicima organizacije "Eko Straža", koji su na perfidan način pokušali da opovrgnu činjenicu da je Vacić prethodni dan brinuo o životnoj srediti i počistio poznati beogradaski kvart. Ono, što lažni ekolozi nisu uspeli ni za tri života!

12.10.2024

21:14

TV

Amerika i Srbija potpisale istorijski važan ugovor! SAD vidi našu zemlju kao lidera u regionu! (VIDEO)
Live TV

Amerika i Srbija potpisale istorijski važan ugovor! SAD vidi našu zemlju kao lidera u regionu! (VIDEO)

U proteklih 10 godina Srbija je sprovela 10 reformi koje su nas je dovele do stabilne ekonomije, a na kraju i do toga da naša zemlja prvi put u istoriji dobije investicioni rejting. Cilj je da prosečna plata bude 1400 evra, a prosečna penzija 600 evra. O potpisivanju energetskog ugovora u "Info jutru" govorili su ekonomista Mihajlo Rabrenović i Zoran Milosavljević sa Instituta političkih studija.

12.10.2024

10:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Kraj! Zoran Cvijanović odlazi u penziju
Kultura

Kraj! Zoran Cvijanović odlazi u penziju

Pozorište “Boško Buha” obeležiće sutra 74 godine od svog osnivanja. Tim povodom u nedelju, 13. oktobra u 20.00 časova u Teatru Vuk, biće održana predstava “Tvoje i moje”, autorski projekat Borisa Liješevića.

12.10.2024

13:46

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Nauka