• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

13.10.2024

15:40

Svet je stao! Sprečen ruski nuklearni udar?! Zapadni mediji gore, niko nije imao pojma šta se dešava! "Niste ni svesni..."

Reuters

Vesti

Svet je stao! Sprečen ruski nuklearni udar?! Zapadni mediji gore, niko nije imao pojma šta se dešava! "Niste ni svesni..."

Podeli vest

U svojoj novoj knjizi "Rat", novinar Bob Vudvord je govorio o ratu u Ukrajini, gde navodi sa kojim poteškoćama se susretala američka administracija u odnosima sa Rusijom. Jedna od najdramatičnijih scena u knjizi otkriva koliko su Bajden i njegov tim za nacionalnu bezbednost bili uznemireni zbog mogućnosti da Putin upotrebi nuklearno oružje.

Do septembra 2022, izveštaji američkih obaveštajnih službi koji su ocenjeni kao "izvrsni", otkrili su "duboko uznemirujuću procenu" Putina – da je bio toliko očajan zbog gubitaka na bojnom polju da bi mogao da upotrebi taktičko nuklearno oružje u Ukrajini.

Na osnovu alarmantnih novih obaveštajnih izveštaja, Bela kuća je verovala da postoji 50% šanse da će Rusija upotrebiti taktičko nuklearno oružje - procena koja je naglo porasla sa 5%, a zatim 10%, izveštava Vudvord.

- Na svim kanalima, stupite u vezu sa Rusima. Recite im šta ćemo uraditi kao odgovor - poručio je Bajden svom savetniku za nacionalnu bezbednost Džejku Salivenu, tvrdi Vudvord.

Knjiga govori o napetom telefonskom razgovoru između ministra odbrane SAD Lojda Ostina i njegovog ruskog kolege Sergej Šojgua u oktobru 2022.

- Ako biste to uradili, sva ograničenja pod kojima smo delovali u Ukrajini bila bi preispitana. Ovo bi izolovalo Rusiju na svetskoj sceni do stepena koji vi Rusi ne možete u potpunosti da procenite - rekao je Ostin Šojguu, navodi Vudvord. 

- Ne prihvatam pretnje - odgovorio je Šojgu.

- Gospodine ministre. Ja sam vođa najmoćnije vojske u istoriji sveta. Ja ne pretim - odgovorio mu je navodno Ostin.

Dva dana kasnije, Rusi su zatražili još jedan poziv. Ovog puta, ruski ministar odbrane je dramatično tvrdio da Ukrajinci planiraju da koriste "prljavu bombu" – lažnu priču za koju su SAD verovale da je Kremlj forsirao kao izgovor za postavljanje nuklearnog oružja.

- Ne verujemo vam - rekao je Ostin u odgovoru, prema Vudvordu. "Ne vidimo nikakve indikacije za ovo, a svet će to prozreti. Nemoj to da radiš". "Razumem", odgovorio je Šojgu.

- To je verovatno bio trenutak od kog se najviše strepelo u celom ratu - rekao je Kolin Kal, visoki zvaničnik Pentagona, kasnije o ovoj epizodi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ko nema obavezu plaćanja doprinosa Fondu PIO: U ovom slučaju ne morate više da uplatite ni dinara, a penziju ćete ipak dobiti!
Društvo

Ko nema obavezu plaćanja doprinosa Fondu PIO: U ovom slučaju ne morate više da uplatite ni dinara, a penziju ćete ipak dobiti!

Mnogi naši ljudi poslednjih godina su napustili Srbiju i zaposlili se negde u inostranstvu. Često imaju dileme vezane za već stečen radni staž u svojoj zemlji, kao i to da li treba da nastave da uplaćuju doprinose ako su se bavili samostalnom delatnošću. Milenko R. iz Niša je imao sam samostalnu trgovinsku radnju koju je zatvorio pošto je otišao da radi u inostranstvu:

13.10.2024

15:38

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Smailagić telom u Žalgirisu, ali duhom u Partizanu: Naravno da ću se vratiti, ja sam dete crno-belih!
Košarka

Smailagić telom u Žalgirisu, ali duhom u Partizanu: Naravno da ću se vratiti, ja sam dete crno-belih!

Očekivalo se mnogo više od Alena Smailagića (26), koji je u Žalgiris došao kao definitivno najplaćeniji igrač sa godišnjim prihodima od 750.000 dolara. Nakon svog prvog meča u dresu litvanskog kluba, momak iz Novog Pazara našao se na žestokom udaru trenera Andree Trinkijerija koji ga je javno iskritikovao rečima: “Igra loše, spor je, mora da uhvati korak sa timom, a ne mi njega da čekamo”.

13.10.2024

16:37

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Nauka