14.10.2024.

12:40

Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

Počelo je! Poljska minira granicu! Nešto krupno se sprema, Varšava žuri da hitno završi sve!

Minska polja biće deo kompleksa inžinjerijskih objekata „Istočni štit”, koji poljska vojska pravi na istočnoj granici zemlje.

„U 13 časova počeće vežbe na poligonu u Ožišu gde će doći premijer Donald Tusk. Vežbe su vezane za proveru elemenata ‘Istočnog štita’“, navodi se u saopštenju.

Takođe se precizira da su elementi koji će danas biti testirani betonski ježevi, protivtenkovski rovovi i minska polja. Planirano je da se oni kasnije iskoriste za opremanje „Istočnog štita“.

Ranije su poljske vlasti planirale da počnu izgradnju „Istočnog štita“ početkom naredne godine, ali su potom odlučile da radovi počnu ranije.

„Ovaj štit je trebalo da počne da se gradi početkom sledeće godine, ali u skladu sa obećanjima Ministarstva narodne odbrane, već ove godine treba da budu izgrađeni i postavljeni prvi elementi“, navodi se u saopštenju.

Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin u intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu, detaljno objasnio da Moskva ne namerava da napada zemlje NATO-a i da to nema nikakvog smisla.

Ruski lider je primetio da zapadni političari redovno zastrašuju svoje stanovništvo izmišljenom ruskom pretnjom kako bi skrenuli pažnju sa unutrašnjih problema, ali „pametni ljudi savršeno shvataju da je to laž“.