• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

07.10.2024

11:30 >> 11:39

PEKU STARE RANE! Jedan od najvećih saveznika besan na Kijev: Ukrajini stigle crne vesti!

Tanjug

Vesti

PEKU STARE RANE! Jedan od najvećih saveznika besan na Kijev: Ukrajini stigle crne vesti!

Podeli vest

Poljska i Ukrajina su bliski saveznici kada je u pitanju pobeda nad zajedničkim neprijateljem Rusijom - ali takođe imaju vlastitu krvavu istoriju koja unosi napetost u odnose dve zemlje, piše Politico.

Tokom Drugog svetskog rata gerilska grupa zvana Ukrajinska ustanička armija (poznata po ukrajinskoj skraćenici UPA) poklala je desetke hiljada Poljaka u nastojanju da etnički očisti zemlje koje su pre rata bile deo Poljske, ali su sada u zapadnoj Ukrajini.

Hiljade Ukrajinaca poginule su u osvetničkim napadima; neki ukrajinski istoričari deo krivice za ubistva pripisuju dugotrajnoj poljskoj represiji nad ukrajinskim nacionalnim težnjama pre rata. Odgovornost za Volinjski masakr i dalje je tačka razlaza između Varšave i Kijeva, a posljednjih je nedelja postala top tema u obe zemlje.

Poljska čak preti da će blokirati buduće članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji sve dok Kijev ne preuzme odgovornost za ubistva i dopusti ekshumaciju žrtava.

- Ukrajina se neće pridružiti Evropskoj uniji ... osim ako se to pitanje ne reši, ne izvrše ekshumacije i ne održi odgovarajuća komemoracija - izjavio je prošle srede poljski ministar obrane.

Foto: Tanjug

 

Ministar je ponovio reči poljskog premijera Donalda Tuska, koji je ranije izneo slične stavove.

- Ukrajina će, na ovaj ili onaj način, morati ispuniti očekivanja Poljske... Ukrajina neće biti članica Evropske unije bez pristanka Poljske. Ukrajina mora zadovoljiti standarde, a oni su višestruki. Nije to samo pitanje trgovinskih, graničnih, pravnih i ekonomskih standarda. To je takođe pitanje kulturnih i političkih standarda - rekao je Tusk.

Pretnja je osnažena činjenicom što će Poljska sledeće godine preuzeti rotirajuće predsedavanje Većem EU.

- Antiukrajinski sentiment u Poljskoj samo će se povećati ako ga sada ne spomenemo - upozorio je ministar odbrane.

To je nateralo Ukrajinu da pokuša da smiri bes u Poljskoj. 

Kako je na društvenim mrežama u sredu, nakon poseta Varšavi, napisao ministar spoljnih poslova Andrij Sibiha, Ukrajina je "spremna razgovarati" o teškom nasleđu poljsko-ukrajinskog ratnog sukoba.

- Razgovarali smo o konkretnim tehničkim, a ne političkim koracima kako bi se konačno rešilo pitanje ekshumacije koje već duže vreme truje naš politički dijalog - napisao je Sibiha.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija