• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.09.2024

07:40

Nije Ukrajina, a nije ni Gaza! Počinje novi rat koji će zatresti svet: Brutalni sukob nekoliko država samo što nije počeo!

EPA/Shutterstock

Vesti

Nije Ukrajina, a nije ni Gaza! Počinje novi rat koji će zatresti svet: Brutalni sukob nekoliko država samo što nije počeo!

Podeli vest

Premijer Etiopije Abij Ahmed upozorio je da bi svako ko planira invaziju na njegovu zemlju trebalo da "razmisli 10 puta" pre nego što to pokuša, jer će svaki napad biti odbijen. Iako Ahmed nije usmerio svoje komentare ka određenoj zemlji, oni su izrečeni u trenutku rastućih tenzija sa Somalijom i Egiptom.

Somalija je okarakterisala pomorski sporazum koji je Ahmedova vlada potpisala sa samoproglašenom Republikom Somaliland u januaru kao čin "agresije" i odgovorila uspostavljanjem bližih vojnih veza sa Egiptom. Somaliland se odvojio od Somalije pre više od 30 godina, ali Somalija i dalje smatra taj region delom svoje teritorije.

Somaliland traži priznanje od Etiopije

Egipat ima dugogodišnji spor s Etiopijom zbog odluke Etiopije da izgradi veliku branu na Nilu. Navodi se da Egipat planira da pošalje vojne snage u Somaliju nakon što su dve zemlje prošlog meseca potpisale vojni sporazum. U televizijskom obraćanju povodom Dana suvereniteta Etiopije, Ahmed je istakao da nema nameru da izaziva sukob.

Međutim, dodao je da "oni, blizu ili daleko", treba da znaju da Etiopljani "obično postiđuju i pobeđuju one koji se usude da ih napadnu".

- Svako ko namerava da napadne Etiopiju trebalo bi da razmisli ne jednom, već deset puta, jer jedna velika stvar koju mi Etiopljani znamo je kako da se branimo - naglasio je Ahmed.

Somalija je izrazila nezadovoljstvo zbog odluke Etiopije, koja nema izlaz na more, da sklopi sporazum sa Somalilandom kako bi dobila pristup moru. Somaliland je potvrdio da bi mogao da iznajmi deo obale etiopskoj mornarici u zamenu za to da Ahmedova vlada bude prva koja će ga priznati kao nezavisnu državu, piše BBC.

Sukobi sa džihadistima u Somaliji

Napetosti u regionu su eskalirale prošlog meseca nakon što su dva egipatska vojna aviona C-130 stigla u glavni grad Somalije, što je simbolizovalo jačanje odnosa. Navodi se da Egipat planira da pošalje do 5000 vojnika koji će se pridružiti snagama Afričke unije (AU) u Somaliji do kraja godine.

Snage AU prisutne su u Somaliji od 2007. godine kako bi pomogle vladi u borbi protiv Al-Šababa, džihadističke grupe koja vodi brutalnu pobunu u zemlji. Etiopske snage su takođe prisutne, ali Somalija je najavila da će morati da se povuku sledeće godine.

S druge strane, Egipat je optužio Etiopiju da ugrožava vodosnabdevanje iz reke Nil nakon izgradnje Velike etiopske renesansne brane (GERD) u severnim etiopskim planinama, odakle dolazi 85 posto vode Nila. GERD je najveći projekat hidroelektrane u Africi, a Etiopija ga smatra ključnim za zadovoljenje svojih energetskih potreba.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija