• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Politika

24.06.2024

19:00

Zabrinjavajući savez Huta i somalijskog Al Šababa! Mogadiš usporava okončanje mirovne misije Afričke unije

Reuters

Vesti

Zabrinjavajući savez Huta i somalijskog Al Šababa! Mogadiš usporava okončanje mirovne misije Afričke unije

Podeli vest

Suočen sa novom situacijom, uključujući i aktiviranje Islamske države, Mogadiš usporava okončanje mirovne misije Afričke unije.

Somalija je spremna da igra ključnu ulogu u promovisanju mira i bezbednosti, izjavio je Ahmed Fićo, ministar inostranih poslova države sa najdužom obalom u Africi (3.200 kilometara) u UN, na svečanosti izbora novih nestalnih članica Saveta bezbednosti.

- Zauzećemo svoje mesto na globalnoj pozornici - dodao je Fićo.

Profil budućeg globalnog mesta Somalije mogao bi biti određen konačnim, ali i dalje neizvesnim dogovorom Mogadiša i Afričke unije o daljim etapama povlačenja afričkih mirovnih snaga (ATMIS) iz te zemlje na rogu Afrike.

Somalija je u martu zatražila od AU da do kraja ove godine povuče sve preostale mirovnjake, njih oko 18.000 vojnika koji su uglavnom iz susednih zemalja. Procena federalne vlade u Mogadišu tada je bila da je domaća vojska (oko 30.000 vojnika) sposobna da se sama bori sa askerima Al Šababa (procenjuje se da imaju između 7.000 –12.000 pripadnika), radikalnog islamističkog pokreta, odavno u sprezi sa Al Kaidom.

Odluka Mogadiša da pokaže "vrata" trupama ATMIS-a podstaknuta je inače i preispitivanjima ključnih finansijera te afričke mirovne operacije, koja se sprovodi još od 2007. godine. Naime, lavovski deo novca za tu operaciju godinama su podmirivale SAD i EU. Vašington je u antiterorističku obuku somalskih trupa i široka dejstva protiv lokalnih islamista do sada uložio više od 2,5 milijardi dolara, Brisel je za slične ciljeve izdvojio oko 2,8 milijardi dolara. Ali, novi prioriteti, kao što su ratovi u Ukrajini i Gazi, iziskuju i novu preraspodelu novca Zapada za ove potrebe.

U međuvremenu, etapno povlačenje ATMIS-a iz Somalije predviđalo je da 4.000 vojnika te formacije napusti zemlju ovog meseca, sledećih 4.000 već u septembru i tako do Nove godine.

Međutim, uviđajući da je afričkih mirovnjaka sve manje, a da iz komšiluka u Jemenu u poslednje vreme stižu sve zvučnije poruke solidarnosti, Al Šabab je krenuo u novu oružanu inicijativu. Osim toga, nepotvrđene vesti navode i da je centrala Islamske države u Siriji i Iraku odjednom u sve tešnjoj saradnji sa brojčano malom ćelijom svojih sledbenika u Somaliji: zapadne procene su da ih je između 130 i 400.

- Islamska država u Somaliji predstavlja rastuću bezbednosnu pretnju - upozorava zvaničnik Pentagona u izjavi za AP.

Zvanični Mogadiš sada se na bezbednosnom planu istovremeno suočava sa višestrukim izazovima. Naime, sa novim oružanim prodorima Al Šababa širom Somalije, posebno u poluautonomnoj oblasti Puntland na krajnjem severu zemlje, diverzijama Islamske države u centralnim delovima unutrašnjosti zemlje, kao i sa novim talasom piratskih napada na pučini Indijskog mora, istina – mnogo manjim od onih početkom veka.

Somalijski džihadisti su po svemu sudeći počeli da nalaze saveznike u nemirnom regionu nadomak strateškog prolaza Bab el Mandeb.

- Al Šabab sada sarađuje sa Hutima u Jemenu, i to je zabrinjavajuće - izjavu neimenovanog zvaničnika SAD preneo je "Glas Amerike".

Prema tom izvoru, Al Šabab uveliko jača svoje borbene sposobnosti u sadejstvu sa Hutima, i prima nove isporuke oružja iz Irana. Sve to, izgleda, ima uticaja na stavove Mogadiša.

- Vlada premijera Hamda Abdi Barea zatražila je od AU da uspori povlačenje afričkih mirovnjaka, odnosno da prepolovi broj vojnika koji odlaze u junu - preneo je Rojters.

Bareov kabinet pritom ističe da još nije odlučio da li će strani mirovnjaci biti neophodni Somaliji od početka iduće godine. Ko bi eventualno finansirao takvu misiju, ni izdaleka nije jasno.

U međuvremenu, izvesno je da se zapadnoj armadi u jeku svakodnevnih oružanih okršaja sa jemenskim Hutima, iza leđa, u Somaliji, pojavljuje novi bezbedonosni izazov na rogu Afrike.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!
Politika

Bjegović: Crveni alarm od terorizma za nacionalnu bezbednost Srbije!

Savet za nacionalnu bezbednost Republike Srbije mora hitno da reaguje i donese nova ovlašćenja službama bezbednosti po pitanju njihovih nadležnosti, organizacije i reagovanja, saopštio je danas prof dr Miroslav Bjegović specijalista za terorizam i organizovani kriminal i savetnik predsednika Vlade za nacionalnu bezbednost.

29.06.2024

20:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija