14.10.2024.

13:10

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Šok! Bajden upravo objavio: Spreman sam da pregovaram sa Rusijom! Tema je samo jedna, od ovog zavisi sudbina celog sveta!

Bajden smatra da svetska zajednica „mora da nastavi da napreduje ka danu kada će konačno i zauvek moći da svet oslobodi nuklearnog oružja“.

- Sjedinjene Američke Države su spremne da pregovaraju sa Rusijom, Kinom i Severnom Korejom bez preduslova za smanjenje nuklearne pretnje. Ni za naše zemlje ni za ceo svet nije od koristi da se usporava napredak u smanjenju nuklearnih arsenala. Smanjenje nuklearne pretnje nije važno uprkos opasnostima savremenog sveta, već upravo zbog njih. Ovi nuklearni rizici podrivaju norme i sporazume na čijem smo stvaranju zajedno radili i suprotstavljaju se vitalnom radu današnjih nobelovaca - rekao je američki predsednik.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov je ranije rekao da SAD pozivaju Rusiju na pregovore o strateškoj stabilnosti bez preduslova kako bi pokušale da obezbede jednostranu vojnu prednost, ali je Moskva kategorički protiv toga.

Rjabkov je skrenuo pažnju na činjenicu da pozivi SAD na pregovore o strateškoj stabilnosti sa perspektivom sklapanja novog ugovora o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja imaju dvostruku svrhu.

Pre svega, Amerikancima su potrebna ograničenja nuklearnog arsenala Rusije uz istovremeno stavljanje u zagradu nuklearnog oružja svojih evropskih saveznika, kao i, naravno, ukupne prevage Zapada u oblasti nenuklearnog potencijala.