15.10.2024.

09:40

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Hitna odluka Putina! Odabrao stranu u novom mogućem ratu: Naredio da se odmah ratifikuje strateški sporazum sa Severnom Korejom!

- Ratifikujte sporazum o sveobuhvatnom strateškom partnerstvu Ruske Federacije i Demokratske Narodne Republike Koreje, potpisan u Pjongjangu 19. juna 2024. godine - navodi se u nacrtu zakona.

Ovaj dokument bi trebalo da zameni osnovni Sporazum o prijateljstvu, dobrosusedstvu i saradnji koji je na snazi od 9. februara 2000. godine.

Četvrti član ovog ugovora predviđa da, ako jedan od potpisnika bude podvrgnut oružanom napadu druge države ili više država i nađe se u ratnom stanju, onda će drugi potpisnik odmah pružiti vojnu i drugu pomoć svim raspoloživim sredstvima.

Ovo je predviđeno članom 51 Povelje UN i zakonodavstvom Rusije i Severne Koreje. Osim toga, prema članu osam, sve strane stvaraju mehanizme za zajedničko delovanje u cilju jačanja odbrambenih sposobnosti u interesu sprečavanja rata, kao i obezbeđenja regionalnog i međunarodnog mira i bezbednosti.

Podsetimo, nakon što je obećala da će prekinuti drumski i železnički saobraćaj sa Južnom Korejom, koji je nekada bio simbol međukorejske saradnje, Severna Koreja je uništila delove svojih saobraćajnica koji su je povezivali sa Južnom Korejom, saopšteno je danas iz Združenog generaštaba južnokorejske vojske (JCS).

Navodi se da su, kao odgovor na ovo, južnokorejske trupe ispalile hice upozorenja južno od demarkacione linije koja deli sve susedne zemlje.