16.10.2024.

08:10

Foto: Shutterstock/AP

Planeta

Rusija u neverici gleda! Ko je ovo došao kod Putina?! Na aerodromu primećena sumnjiva letelica, ovo znači da kreću veoma krupne stvari!

Prema rečima vojnih stručnjaka, dolazak ovog aviona nije slučajan. Njegova napredna elektronska oprema, uključujući sofisticirane radarske i komunikacione sisteme, sugeriše da je ovaj let povezan sa specijalnim zadatkom ili povodom za posetu.

Komentari vojnih eksperata: Nije obična poseta

Vojni analitičar Vladislav Šurigin, koji je događaj prokomentarisao na svom Telegram kanalu, veruje da prisustvo aviona opremljenog naprednim tehnologijama nije deo uobičajene diplomatske misije. Prema njegovim rečima, za zvaničnu ili poluzvaničnu posetu bio bi dovoljan običan Gulfstream bez dodatnih uređaja za elektronski nadzor.

Šurigin naglašava da je glavni razlog dolaska "Shavita" verovatno vezan za hitne i povučene pregovore. Oprema kojom je avion snabdeven omogućava vođenje potpuno zaštićenih komunikacija, bez mogućnosti prisluškivanja, što je posebno značajno u trenutnim geopolitičkim okolnostima.

- Uzimajući u obzir trenutnu situaciju na Bliskom istoku, gde region faktički balansira na ivici sukoba, jasno je da Izrael pokušava da reši neka strateška pitanja sa Moskvom - izjavio je Šurigin.

Prema njegovom mišljenju, poseta je organizovana diskretno kako bi se izbeglo previše pažnje, a avion bez oznaka nagoveštava visoku osetljivost situacije.

Moguće teme razgovora: Iran, Liban i Sirija

Šurigin smatra da je razlog za dolazak izraelske delegacije u Moskvu verovatno povezan sa problemima u regionima kao što su Iran, Liban i Sirija. On podseća da u ovim oblastima interesi Rusije i Izraela često dolaze u sukob, posebno kada je reč o Siriji, gde se ruske i izraelske vojne aktivnosti preklapaju.

- Izrael se ponaša agresivno prema ciljevima u Siriji, sprovodeći česte vazdušne napade - navodi Šurigin, dodajući da Rusija, kao saveznik sirijskog predsednika Bašara al-Asada, ima ključni interes u stabilnosti te zemlje.

Takođe, nije isključeno da su pregovori fokusirani na iransku nuklearnu pretnju, s obzirom na to da je Iran glavni protivnik Izraela u regionu, dok Moskva održava dobre odnose sa Teheranom.

Diskretna misija u ključnom trenutku za Bliski istok

Tri glavne tačke potencijalnih pregovora – Iran, Liban i Sirija – predstavljaju ključne izvore tenzija na Bliskom istoku. Postoji mogućnost da Izrael traži podršku ili barem neutralnost Rusije u vezi sa svojim operacijama u ovim područjima.

Šurigin ističe da let aviona bez oznaka, uz korišćenje sofisticirane elektronske opreme, nije organizovan bez ozbiljnog strateškog razloga. Dolazak izraelskog Shavita mogao bi biti znak da Izrael teži direktnijim pregovorima sa Moskvom kako bi zaštitio svoje interese u trenutku kada Bliski istok balansira na ivici većeg sukoba.