16.10.2024.

18:40

Foto: Foto: Shutterstock, Profimedia

Planeta

Sad nastupa strašna osveta! Istekao ultimatum Čečena: Ukrajincima neka je Bog u pomoći, ništa drugo ih više ne može spasiti!

Međutim, rok za ovu ponudu je istekao, ostavljajući ukrajinske vojnike bez mogućnosti mirnog povlačenja. U poruci objavljenoj na društvenim mrežama, Had je pozvao ukrajinske vojnike da se predaju kako bi izbegli dalji sukob, ali ta opcija više nije dostupna.

Ponuda je uključivala "zeleni koridor" koji bi omogućio ukrajinskim vojnicima siguran izlazak iz zone sukoba, uz garanciju da neće biti vraćeni u Ukrajinu u sklopu razmene zarobljenika. Kao primer uspeha ove ponude, Had je naveo trojicu ukrajinskih vojnika koji su se predali i napustili opasnu zonu, spašavajući svoje živote. Ovi vojnici su uspeli da se povuku iz oblasti Martinovka i Ruskog Porečnog i sada su bezbedni.

U svojoj poruci, Had je bio jasan:

- Trojica vaših kolega su napravila pravi izbor. Pisali smo, dobili hodnike i otišli iz Martinovka i Ruskog Porečnog. Sada su bezbedni i garantovano da žive. Napravite pravi izbor. Izaberi život. Čim se kazan zatvori, počećemo sve da vas ubijamo. Nema zatvorenika.

Hadova ponuda imala je vremensko ograničenje. Objavljena je 12. oktobra, a 14. oktobra u 18:00, komandant je obavestio da je rok istekao, najavljujući završnu fazu operacija u Kurskoj oblasti.

Prema rečima novinara Pavla Danilina, ruske snage su već započele likvidaciju preostalih ukrajinskih jedinica u Kurskoj oblasti, oslobodivši većinu zauzetih naselja. Ukrajinske snage trpe teške gubitke, dok vremenski uslovi dodatno otežavaju njihovu situaciju, posebno u pravcu Sumi-Sudža, gde blato i kiše komplikuju logistiku.

Danilin predviđa da će najborbenije ukrajinske jedinice biti uništene u narednih nekoliko nedelja, dok ruska vojska nastavlja neumorno da pritiska neprijateljske linije. Stručnjak za analizu otvorenih podataka, Julijan Ropke, upozorava da su ukrajinske trupe u Kurskoj oblasti suočene sa skoro neizbežnim povlačenjem, s obzirom na konstantan napredak ruskih snaga.

Ruske jedinice su, prema njegovoj analizi, već zauzele sela Ljubimovku i Novoivanovku, dok su oslobodile poslednje selo u oblasti Korenjeva. Na istoku, ruske snage su napredovale u selima Borki i Spalnoje, dok se u Plehovu i dalje vode teške borbe.

Situacija u Kurskoj oblasti brzo se menja, a ukrajinske snage se suočavaju sa sve težim izazovima, pogoršanim vremenskim uslovima i ozbiljnim gubicima, što ih približava tački potpunog poraza.