17.10.2024.

07:40

Foto: Foto: Printscreen/X, Shutterstock

Planeta

(MAPA) Svetski mediji bruje! Ako Rusija uzme ovo - Ukrajina je gotova! Cilj velike ofanzive nije Pokrovsk, nego nešto mnogo vrednije iza njega...

Ruske trupe su se približile na oko 12 kilometara od Pokrovska, savladavajući iscrpljenu ukrajinsku odbranu superiornim brojem vojnika i opremom. Hiljade stanovnika su pobegle, a ključne saobraćajne i železničke veze sa drugim gradovima su u opasnosti da budu prekinute.

Oko 10 kilometara zapadno od centra grada nalazi se rudnik koji proizvodi specijalni tip uglja potreban za proizvodnju koksa, suštinskog elementa u proizvodnji čelika - sektora koji je, posle poljoprivrede, drugi po značaju u zarađivanju deviza za Ukrajinu. Prema trgovinskim podacima, izvoz metala doneo je skoro 2 milijarde dolara u prvih osam meseci ove godine, novac koji je ključan za opstanak Ukrajine, više od dve i po godine nakon početka rata.

Oleksandr Kalenkov, predsednik ukrajinskog udruženja čeličana, izjavio je da bi gubitak rudnika u Pokrovsku, jedinog domaćeg izvora koksa, mogao ozbiljno ugroziti proizvodnju čelika.

- Mogli bismo proizvesti do 7,5 miliona metričkih tona čelika do kraja godine, a za sledeću godinu smo planirali povećanje proizvodnje na preko 10 miliona. Ali ako izgubimo Pokrovsk, pašćemo na 2-3 miliona tona - rekao je on.

Ovo upozorenje podseća na to kako Rusija cilja ukrajinsku ekonomiju, predstavljajući ne samo teritorijalnu, već i egzistencijalnu pretnju. Anatolij Starovojt, šef udruženja za proizvodnju koksa Ukrkoks, izjavio je da je Ukrajina u 2023. godini proizvela oko 3,5 miliona tona koksa koristeći isključivo ugalj iz Pokrovska.

- Ne znamo gde ćemo nabavljati ugalj ako Pokrovsk bude zauzet. Teško je uvoziti ugalj, posebno preko mora, jer to nije jednostavno u sadašnjim uslovima - rekao je Starovojt.

Uvoz i izvoz

Ukrajina ima nekoliko dubokovodnih luka na Crnom moru, ali čeličanama bi bilo teško da uvoze velike količine uglja zbog vojnog rizika, kao i zbog činjenice da su luke namenjene za izvoz, a ne za uvoz. To bi, takođe, povećalo troškove proizvodnje za proizvođače čelika, dodao je Kalenkov.

- Naravno, biće uvoza, ali neće biti dovoljan - rekao je on.

Kao najverovatnije alternative za snabdevanje naveo je Sjedinjene Države i afričke zemlje, uključujući Južnoafričku Republiku. Neki proizvođači već gomilaju zalihe kao meru predostrožnosti protiv mogućih poremećaja u snabdevanju.

"Nadomestili smo manjak na domaćem tržištu uglja uvozom sirovina, ali održavamo visoke rezerve“, navela je u saopštenju kompanija Arselor Mital Krivoj Rog, najveći ukrajinski proizvođač čelika.

Kompanija je deo Arselor Mital S.A., multinacionalne korporacije za proizvodnju čelika sa sedištem u Luksemburgu.

Izvor iz čelične industrije je rekao da proizvođači pokušavaju da pronađu alternativne izvore koksa u Ukrajini u slučaju da rudnici Pokrovska budu zauzeti, ali da će uvoz biti neizbežan, što će povećati troškove proizvodnje i učiniti ukrajinski čelik manje konkurentnim.

Ukrajina je proizvela više od 4,3 miliona tona valjanih čeličnih proizvoda od januara do avgusta 2024. godine, od kojih je 66% izvezeno. Zemlje EU činile su 72% ukupnog izvoza, prema podacima ukrajinskog sindikata čeličana.