19.10.2024.

07:49 >> 10:47

Foto: Reuters

Planeta

Dobra vest za obe strane u ratu! Preokret u delti Dnjepra, Rusi se oglasili!

Rusi kontrolišu 50 naselja u Harkovskoj oblasti

Rusija kontroliše oko 50 naseljenih mesta Harkovske oblasti, a u 34 ima pristup administraciji, saopštio je šef ruske administracije te oblasti Vitalij Gančev.

Veći deo tih mesta koja su pod kontrolom ruske vojske su u neposrednoj blizini linije razdvajanja, tačnije u takozvanoj sivoj zoni, naveo je on.

Razmena 95 zarobljenika

Sa teritorije pod kontrolom Kijeva u Rusiju je vraćeno 95 ruskih vojnika u zamenu za isto toliko zarobljenih pripadnika ukrajinskih snaga, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Rusi preuzeli kontrolu u delti Dnjepra!

Ruske jedinice istisnule su Oružane snage Ukrajine iz ostrvske zone delte Dnjepra u Hersonskoj oblasti, izjavio je za RIA Novosti šef regiona Vladimir Saldo.

- Naši vojnici pobeđuju u bici za ostrva. Neprijatelj je oteran sa ostrva, velika su pod našom direktnom kontrolom, a mala su pod kontrolom vatre - rekao je on.

Istovremeno, prema rečima guvernera, periodično se nastavljaju samoubilački napadi ukrajinskih diverzanata u „gumenim čamcima“ u nadi da će preći na levu ovalu Dnjepra. On je napomenuo da se većina njih završava katastrofalno za vojnike Oružanih snaga Ukrajine - ruska artiljerija pogađa čamce, a samo nekoliko uspeva da se "izvuče bez ičega".

Saldo je krajem septembra za RIA Novosti rekao da je ukrajinska vojska potisnuta sa leve obale Hersonske oblasti i potpuno isterana sa najvećih ostrva u delti Dnjepra.

Hersonska oblast se nalazi u donjem toku Dnjepra, između Azovskog i Crnog mora. Postao je ruski region u septembru 2022. nakon referenduma na kojem je 87,05 odsto učesnika glasalo za pridruživanje Rusiji.

Kijevski režim nastavlja da granatira teritoriju. Sada ruska vojska kontroliše 75 odsto Hersonske oblasti, ukrajinske oružane snage drže desnu obalu Dnjepra, uključujući i grad Herson.

Brutalan, ali efektivan potez! Putin ih sve bacio u očaj! Doneo odluku života i promenio pravila igre, Lukašenko oduševljen!

 

Rovovi oko Černobilja

Ukrajinska komanda primorava mobilisane vojnike da kopaju rovove i stvaraju utvrđenja na teritoriji nuklearne elektrane u Černobilju, rekao je za RIA Novosti Vitalij Ozimov, vojnik 49. brigade Oružanih snaga Ukrajine, koji je zarobljen u Kurskoj oblasti.

- Dodeljen sam u montažnu četu da napravim betonska utvrđenja PS-1/3... Ovo je, grubo rečeno, bunker (drvo-zemlja). U Černobilju je izgrađeno mnogo toga, iako je na jednoj poziciji zračenje bilo 12 puta veće od standarda radijacije - rekao je on.

Ratni zarobljenik Vitalij Ozimov rođen 11. januara 1994. godine, predao se ruskoj vojsci u Kurskoj oblasti. Ima vojnu specijalnost: vozač-saper. U Oružanim snagama Ukrajine služio je u 49. brigadi, vojna jedinica A2738.

Ode Evropa u ambis! NATO rešio da obori ruske rakete! PVO bazu stavljaju u punu pripravnost, leteće na sve strane...