• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

19.10.2024

06:40

Ode Evropa u ambis! NATO rešio da obori ruske rakete! PVO bazu stavljaju u punu pripravnost, leteće na sve strane...

Reuters/printscreen

Vesti

Ode Evropa u ambis! NATO rešio da obori ruske rakete! PVO bazu stavljaju u punu pripravnost, leteće na sve strane...

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski najavio je da će ta zemlja uskoro otvoriti raketnu bazu protivvazdušne odbrane i izrazio nadu da će poljski sistemi moći da obaraju i ruske rakete koje lete prema Poljskoj.

Nakon julskog samita NATO-a u Vašingtonu, objavljeno je da će novo američko odbrambeno raketno postrojenje u Poljskoj uskoro postati operativno i spremno za zaštitu Alijanse.

- Otvorićemo raketnu bazu protivvazdušne odbrane u Rezdikovu u narednim nedeljama. To je baza o kojoj smo se dogovorili sa Sjedinjenim Američkim Državamanaglasio je Sikorski.

Dodao je da Poljska vodi pregovore sa SAD-om kako bi osigurala da njeni sistemi protivraketne odbrane mogu obarati ruske rakete koje lete ka Poljskoj, a ne samo iranske rakete usmerene ka SAD-u.

Za sada nije poznato da li je Poljska dobila odgovor na ovaj zahtev.

Američku odbrambenu raketnu bazu u Poljskoj naručio je NATO u julu 2024. godine.

Kao deo sveobuhvatnog raketnog odbrambenog sistema NATO-a, objekat je dizajniran za otkrivanje, praćenje i presretanje balističkih projektila. Postrojenje je isključivo defanzivno i ima oko 200 zaposlenih.

Nakon velikog ruskog napada na Ukrajinu ujutru 26. avgusta, Poljska je prijavila povredu svog vazdušnog prostora.

Kasnije je Sikorski u intervjuu za „Financial Times“ izjavio da bi Poljska trebalo da presreće ruske rakete koje bi mogle da povrede poljski vazdušni prostor već iznad Ukrajine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Da li će iskaz Koste K. uticati na presudu njegovim roditeljima? On je formalno slobodan čovek na lečenju!
Live TV

Da li će iskaz Koste K. uticati na presudu njegovim roditeljima? On je formalno slobodan čovek na lečenju!

U Specijalnom sudu u Beogradu juče je ispitivanjem dečaka Koste K, koji je počinio masovno ubistvo 3. maja u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar", nastavljeno suđenje njegovim roditeljima Miljani i Vladimiru Kecmanoviću. Da li će i kako njegove izjave uticati na presudu njegovim roditeljima? Na ovu temu su u "Info jutru" govorili advokat Nemanja Todorović i psihoterapeut Marija Milenković.

18.10.2024

10:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija