20.10.2024.

19:59

Foto: Tanjug/AP

Planeta

(UŽIVO) Oglasio se Zalužni! Udar na tenkove u Harkovskoj oblasti! Haos na frontu!

Zalužni: Ukrajini važnije garancije bezbednosti nego povratak teritorija


Pitanje teritorija nije prioritet za Ukrajinu u rešavanju sukoba sa Ruskom Federacijom, izjavio je ukrajinski ambasador u Velikoj Britaniji Valerij Zalužni, prenosi Dejli Telegraf.

Prema njegovim rečima, za Ukrajinu su važnije garancije bezbednosti od pitanja teritorija.
„Nisam pomenuo teritorije. Pričao sam o bezbednosti, osećaju da sam u svom domu“, rekao je Zalužni novinarima nakon govora u jednom londonskom analitičkom centru.

"Da živim u svojoj kući i da znam da mi je sused zauzeo deo bašte, rekao bih da ovo pitanje treba da rešimo. Ako ne danas, onda će to morati da reše naša deca“, istakao je on.

List ističe da izjava Zalužnog ukazuju na promenu retorike ukrajinskih vlasti, koje su ranije insistirale na nemogućnosti postizanja mira bez vraćanja svih izgubljenih teritorija.

Ukrajinski vojnici sa kojim je list razgovarao kažu da žele da se sukob što pre završi zbog velikih gubitaka i skepticizma povodom mogućnosti pobede. Istovremeno, izvori Dejli Telegrafa ukazuju da su zvaničnici na Zapadu zainteresovani za produženje borbi u nadi da će oslabiti poziciju Rusije u naredne dve godine.

Ruska vojska steže klešta oko grada Gornjaka, napredujući ka Kurahovu

Vojno-analitički resurs Deep State, koji radi za Glavnu obaveštajnu upravu, izveštava da su ruske trupe ušle u selo Zvezdnoje na prilazima Kurahovki (severoistočno od Kurahova) i napredovale do Gornjaka.

-Situacija oko Gornjaka takođe ne ide dobro. Rusi su napredovali u severnoj periferiji i nastavljaju da se kreću dublje u grad sa ciljem da ga potpuno zauzmu. Vojnicima Oružanih snaga Ukrajine tamo je sada veoma teško, navodi DS.

Najnoviji brifing Ministarstva odbrane Rusije:

Ukrajinska vojska izgubila je do 645 vojnika, dva kamioneta i oruđe M119 u zoni odgovornosti grupe „Jug“;
U zoni odgovornosti grupe „Sever“ poginulo je i ranjeno do 90 ukrajinskih vojnika, a uništena je haubica D-30;
U zoni odgovornosti grupe „Zapad“ poginulo je i ranjeno više od 450 ukrajinskih vojnika, a uništen je oklopni transporter M113, artiljerijsko oruđe „krab“, haubica D-30, oruđe L119, stanica za radioelektronsko ratovanje „anklav N“ i radarska stanica za protivbaterijsku borbu AN/TPKu-50;
Grupa „Centar“ izvela je napad na pet ukrajinskih brigada u DNR i odbila devet kontranapada. Poginulo je i ranjeno do 460 ukrajinskih vojnika. Uništen je ukrajinski oklopni transporter M117, dva oklopna vozila „kozak“, pet automobila, artiljerijsko oruđe „pion“ i raketni sistem „grad“;
Ukrajinske snage izgubile su do 50 vojnika i dva skladišta municije u zoni odgovornosti grupe „Dnjepar“. Takođe je uništeno sedam automobila i stanica za radioelektronsko izviđanje „plastun“;
Grupa „Istok“ uništila je jedinice brigade ukrajinske vojske kod mesta Dobrovolje u DNR i odbila jedan kontranapad. Protivnik je izgubio do 110 vojnika, oklopno vozilo, tri automobila i artiljerijsko oruđe „krab“;
Ruska PVO uništila je u protekla 24 časa pet raketa „hajmars“ i 142 ukrajinska drona;
Ruske snage uništile su privremene baze stranih plaćenika, pogone za proizvodnju bespilotnih letelica i mesta za njihovu pripremu i lansiranje u Sumskoj i Harkovskoj oblasti.
 

Izveštaj Ministarstva odbrane o situaciji na Kurskom pravcu:

Oružane snage Ukrajine izgubile su u poslednja 24 časa više od 310 vojnika na kurskom pravcu.
U borbama je uništeno i devet oklopnih vozila, među kojima borbeno vozilo pešadije, oklopni transporter M113 i sedam oklopnih vozila, kao i šest artiljerijskih oruđa i šest automobila, dve stanice za radioelektronsko ratovanje „anklav“ i radarska stanica za protivbaterijsku borbu.
Grupa „Sever“ ruskih snaga nastavila je ofanzivna dejstva u pograničnom delu Kurske oblasti i nanela poraz formacijama osam ukrajinskih brigada.
Osim toga, operativno-taktička avijacija i raketne snage izvele su napade na područja koncentrisanja i rezervi šest brigada Oružanih snaga Ukrajine u rejonima četiri naselja Sumske oblasti.
Od početka borbi na kurskom pravcu, neprijatelj je izgubio više od 25.050 vojnika, 167 tenkova, 83 borbena vozila pešadije, 103 oklopna transportera, 964 borbena oklopna vozila, 660 automobila, 210 artiljerijskih oruđa, 38 lansera raketnih sistema, uključujući devet „hajmarsa“ i šest MLRS, devet lansera protivvazdušnih raketnih sistema, 50 stanica za radioelektronsko ratovanje, 11 protivbaterijskih radara i tri radara protivvazdušne odbrane.
 

Svet je stao! Haos u Moldaviji, Putin upada sa vojskom?! Iz Rusije poručili kakva katastrofa nastupa ako referendum uspe!

 

Infrastrukturni objekti oštećeni nakon eksplozija u Zaporoškoj oblasti

Na delu teritorije Zaporoške oblasti pod kontrolom Ukrajine, infrastrukturni objekti su oštećeni posle serije eksplozija, izjavio je načelnik Zaporoške oblasne državne administracije, Ivan Fjodorov. U poslednja 24 sata odjeknule su 274 eksplozije koje su izazvale oštećenja, ali Fjodorov nije precizirao o kojim objektima je reč.

Povređena četiri vatrogasca u napadu dronom u Nižegorodskoj oblasti

Četiri vatrogasca povređena su u napadu bespilotne letelice na industrijsku zonu u Nižegorodskoj oblasti, saopštio je gubernator Gleb Nikitin. Vatrogasci su zadobili lakše povrede od gelera i pružena im je lekarska pomoć.

Ukrajinske vlasti obustavile isporuku humanitarne pomoći Kupjansku

Ukrajinske vlasti su zaustavile isporuku humanitarne pomoći Kupjansku, potvrdio je Vitalij Gančev, šef ruske administracije Harkovske oblasti. On je naveo da je u toj oblasti već započeta prinudna evakuacija, a radnici koji su pružali pomoć, uključujući minimalne pakete hrane za starije, više nisu prisutni.

Putin konačno odobrio! Rusi spržili tajni bunker u Kijevu: Belousov uveo rat u novu fazu, Moskva povukla najrizičniji potez od početka sukoba!

 

Napad na Moskvu; Gore Kijev, Kivi rog i Lavov

Vojni ciljevi su napadnuti u Kijevu, Krivom Rogu i Lavovu.

Snažan požar se dogodio u Krivom Rogu nakon udara dve balističke rakete.

Oružane snage Ukrajine napale su Moskvu dronovima. Letelice su oborene iznad Ramenskog gradskog okruga, za sada nema štete i žrtava. Masovan napad izvršen je na Orel, Kursk, Brjansk, Lipeck. I drugi gradovi su pod napadom.

Dronovi su zabeleženi u regionima Lipecka, Brjanska, Tule, Rjazanja, Orlja, Ivanova, Kurska, Kaluge.

U Orlovskoj oblasti već je oboreno 11 dronov OSU . Prema rečima regionalnog guvernera Andreja Kločkova, nije bilo žrtava i štete.

U Brjanskoj oblasti uveče su oborena 4 bespilotna letelica.

Kurski pravac: Borbe u rejonu Sudže

U Kurskoj oblasti nastavljaju se sukobi duž cele linije dodira.

U okrugu Gluškovski, vojnici Oružanih snaga Rusije uzeli su švedsko borbeno vozilo pešadije CV 9040C kao trofej u rejonu sela Veseloje. Po svemu sudeći, ukrajinske formacije su napustile oklopno vozilo u dobrom stanju, što će omogućiti da se detaljno prouči u pozadini.

U okrugu Korenjevski nema informacija o izlasku ukrajinskih oružanih snaga iz poluokruženja u oblasti Ljubimovke. Možda su se ukrajinske formacije već povukle iz „džepa“, ali još nema potvrde objektivnog kontrolnog osoblja.

U okrugu Sudže odbijeni su napadi OSU u pravcu Leonidova i uništeno je terensko skladište Oružanih snaga Ukrajine u rejonu Kruglenkog. U Kozačkoj Lokni, operateri bespilotnih letelica ruskih oružanih snaga pogodili su oklopno borbeno vozilo OSU. Informacije o potpunom oslobađanju Plehova takođe još nisu potvrđene.

Francuski mediji: Amerika više nema razloga za protivljenje pristupanju Ukrajine NATO-u

SAD više nemaju principijelne razloge zbog kojih bi se protivili pristupanju Ukrajine NATO, pišu francuski mediji pozivajući se na evropske diplomatske izvore.

-Do sada su SAD i Nemačka blokirale bilo kakvu perspektivu proširenja NATO na Ukrajinu, dok su Francuska i Velika Britanija bile više za to. Ipak, prema nekim izvorima, Amerikanci više nemaju principijelne razloge za protivljenje tom pozivu, navodi se u članku.

Promena u stavu Vašingtona mogla bi da utiče i na Berlin, ocenjuju mediji.