• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

20.10.2024

10:10

Svet je stao! Haos u Moldaviji, Putin upada sa vojskom?! Iz Rusije poručili kakva katastrofa nastupa ako referendum uspe!

Shutterstock/Google maps

Vesti

Svet je stao! Haos u Moldaviji, Putin upada sa vojskom?! Iz Rusije poručili kakva katastrofa nastupa ako referendum uspe!

Podeli vest

Evro-referendum za Moldaviju – direktan put ka ratu, jer ako većina glasa „za“ evropsku integraciju, zakonodavstvo EU će postati iznad moldavskog ustava, što će automatski poništiti moldavsku neutralnost, izjavio je za RIA Novosti docent Finansijskog univerziteta pri Vladi Rusije, Igor Šornikov.

- Ako referendum bude priznat kao uspešan i većina formalno glasa za evropsku integraciju, u praksi to znači da će zakonodavstvo EU postati iznad moldavskog ustava. Pre svega, to će označiti kraj moldavske ustavne neutralnosti. Moldavija je već povezana sa EU i nekim NATO državama čitavim nizom bezbednosnih sporazuma, tako da će se, iako nije članica NATO-a, Moldavija naći na prvoj liniji sukoba sa Rusijom. Zbog toga je evro-referendum za Moldaviju direktan put ka ratu - rekao je Šornikov.

Ekspert je dodao da to odgovara zapadnim planovima za eskalaciju ukrajinske krize, uvlačenjem novih zemalja u sukob, a okidač bi moglo biti Pridnjestrovlje, gde su stacionirani ruski mirovnjaci.

- Predsednica Moldavije Maja Sandu je već obećala da će rešiti konflikt 'za šest meseci, godinu ili dve', i to uprkos tome što za četiri godine svog mandata nije odgovorila ni na jedno pismo predsednika Pridnjestrovlja. Dakle, ona namerava da reši konflikt bez dijaloga, i to obećava da će učiniti 'mirnim putem'. U najboljem slučaju, to znači sveobuhvatnu ekonomsku i energetsku blokadu Pridnjestrovlja, nakon čega će Tiraspolu biti postavljen ultimatum - naveo je Šornikov.

Foto: Shutterstock/Reuters

 

Gagauzi bi mogli proglasiti nezavisnost ako im ukinu autonomiju

Ako zvanični Kišinjev pokuša da ukine autonomiju Gagauza, oni bi mogli preduzeti ozbiljne korake, uključujući proglašenje nezavisnosti, izjavio je Igor Šornikov za RIA Novosti.

- Čim su 'Rumuni' došli na vlast u Moldaviji, Gagauzi su se našli pod pritiskom. Sadašnja vlast gotovo otvoreno razrađuje planove za suzbijanje Gagauza i ukidanje njihove autonomije. Ako se to dogodi, Gagauzi su spremni da preduzmu ozbiljne korake, uključujući proglašenje nezavisnosti od Moldavije. Takođe, pokušaj ujedinjenja Moldavije sa Rumunijom doveo bi do istog scenarija, i u tom slučaju Gagauzi bi tražili pomoć od Rusije, Turske, pa čak i od Pridnjestrovlja - rekao je on.

Ekspert je dodao da Gagauzi vide moldavsku državnost kao štit protiv rumunizacije i jasno prepoznaju da je Rumunija veoma blizu realizacije svojih ekspanzionističkih planova, zbog čega su svesni posledica koje im to može doneti.

- Ako politika Kišinjeva postane pretnja bezbednosti regiona, neutralitetu i nezavisnosti Moldavije, Gagauzi će se bez sumnje tome odupreti - zaključio je Šornikov.

U Moldaviji se održavaju predsednički izbori i referendum o izmenama ustava zemlje u cilju evropske integracije. Na izborima je registrovano 11 kandidata, među kojima su aktuelna predsednica Maja Sandu, bivši glavni tužilac Aleksandar Stojanoglo, bivši premijeri Vasilij Tarlev i Ion Kiku, bivša predsednica Gagauzije Irina Vlah, bivši ministar unutrašnjih poslova Andrej Năstase, bivši ministar spoljnih poslova Tudor Ulianovski, bivši ministar omladine i sporta Oktavian Cîcu, bivša tužiteljka Viktorija Furtune, lider političke partije „Naša stranka“ Renato Usatîi i novinarka Natalija Morar.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Očekujemo vas u Srbiji kada završite škole i fakultete! Milićević u Italiji na manifestaciji "Dečije igre bez granica": Nastavite da negujete svoje običaje i kulturu
Društvo

Očekujemo vas u Srbiji kada završite škole i fakultete! Milićević u Italiji na manifestaciji "Dečije igre bez granica": Nastavite da negujete svoje običaje i kulturu

Đorđe Milićević, ministar bez portfelja zadužen da prati stanje, predlaže mere i učestvuje u koordinaciji aktivnosti u oblasti odnosa Republike Srbije sa dijasporom prisustvovao je manifestaciji „Dečije igre bez granica“ u Toriju de Kvartezolu u Vićenci i tom prilikom je deci koja pohađaju dopunsku školu uručio udžbenike i zastave.

20.10.2024

13:20

DOSTA ZLOČINA! Kolumna Dragana J. Vučićevića: Opasni ludaci
Kolumne

DOSTA ZLOČINA! Kolumna Dragana J. Vučićevića: Opasni ludaci

Alo, psihijatrija! Ima ta jedna simpatična pesma, peva je, proguglajte, malo poznati Jasmin Jusić, nikada nije postala veliki hit, ali toplo je ovim putem, evo, preporučujem na slušanje i službenu upotrebu organizatorima tzv. ekoloških protesta po Srbiji. Biće da je njima preko potrebna.

20.10.2024

11:40

TV

Nikako ne smemo zaboraviti da nam je Izrael pomagao tokom rata u Bosni! Palestinski narod je bio žrtva i talac Hamasa! (VIDEO)
Live TV

Nikako ne smemo zaboraviti da nam je Izrael pomagao tokom rata u Bosni! Palestinski narod je bio žrtva i talac Hamasa! (VIDEO)

Jahja Sinvar, vođa Hamasa, ubijen je u u Gazi pre nekoliko dana, a nedavno je i pokušan napad dronom na privatnu rezidenciju izraelskog premijera Benjamina Netanjahua. Kako će ovo uticati na tok sukoba na teritoriji Izraela komentarisali su analitičar profesor dr Miloš Laban i inženjer telekomunikacija Avram Izrael tokom gostovanja u "Info jutru".

20.10.2024

09:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija