26.10.2024.

00:00

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Ukrajina u šoku! Pojavilo se novo monstruozno oružje na frontu! NATO potučen do kraja, Rusija povukla poteze koje menjaju tok rata!

Prema rečima vojnog analitičara i penzionisanog pukovnika Olega Faličeva, koji je govorio u emisiji na internet kanalu „Crvena linija“, ruska vojska sada raspolaže modernizovanim artiljerijskim sistemima, koji omogućavaju taktičku prilagodljivost novim uslovima na bojištu.

Jedan od ključnih sistema koji je istakao Faličev je samohodna artiljerijska jedinica „Malva“. Ovaj projektil, prema njegovim rečima, predstavlja veliki iskorak u preciznosti i efektivnosti artiljerijske vatre. „Malva“ omogućava ruskim snagama da odmah promene poziciju nakon ispaljivanja, što im pruža veću mobilnost i smanjuje ranjivost na protivnapade.

Faličev dalje naglašava da je „Malva“ jedan od najpokretljivijih i najpreciznijih artiljerijskih sistema na bojnom polju, što joj daje značajnu prednost u odnosu na tenkove i druga oklopna vozila. Ovaj sistem omogućava brzu reorganizaciju ruskih snaga i precizno gađanje ciljeva, što je presudno u modernom ratovanju, gde brzina i mobilnost igraju ključnu ulogu u ostvarivanju taktičke prednosti.

Pored „Malve“, Faličev je spomenuo i „Koaliciju-S“, napredni samohodni artiljerijski sistem koji je nedavno završen i uveden u upotrebu. Ovaj sistem, kako je istakao, može pogoditi ciljeve na udaljenostima do 80 kilometara, što ga čini jednim od najmoćnijih oružja u arsenalu ruske vojske.

- Ovo je izuzetno moćno oružje koje omogućava da onaj ko prvi pogodi neprijatelja odmah dobije odlučujuću prednost na bojnom polje - istakao je Faličev

U početnim fazama Specijalne vojne operacije, Oružane snage Ukrajine koristile su savremene sisteme naoružanja koje su im omogućile određene taktičke prednosti. Međutim, prema Faličevu, ta prednost je sada nestala. Zahvaljujući novim ruskim artiljerijskim sistemima, ruske snage ne samo da su izjednačile snage sa ukrajinskom vojskom, već su počele i da nadmašuju svoje protivnike.

Ovaj razvoj artiljerijskih sistema nije bio slučajan, već deo dugoročnog plana modernizacije ruske vojske, započetog 2010. godine. Rezultat te modernizacije, kako ističe Faličev, jeste uvođenje naprednih tehnologija u artiljeriju, što je dovelo do stvaranja sistema kao što su „Malva“ i „Koalicija-S“. Ovi sistemi su dizajnirani tako da budu prilagodljivi u svim vrstama sukoba, omogućavajući ruskim snagama da se efikasno suoče sa sve sofisticiranijim pretnjama sa Zapada.