20.10.2024.

12:10

Foto: Reuters/printscreen

Planeta

Gori u Moldaviji! Ona kreće na Putina i stvara veliku Rumuniju?! Jedna grupa rešila da stane na kraj suludim planovima!

- Sandu bi rado odustala od Pridnjestrovlja, ona jednostavno ne zna šta da radi s njim. Ali politička elita Moldavije joj to neće dozvoliti. Stvar je u tome što bi bez Pridnjestrovlja Moldavija odmah rizikovala da izgubi svoju državnost, jer bi jednostavno bila apsorbovana od strane Rumunije. U slučaju ujedinjenja, Rumuni bi odmah započeli proces preraspodele imovine. Pre svega, svoja prava na nekretnine bi potraživali potomci onih koji su posedovali imovinu u Moldaviji tokom rumunske okupacije između 1918. i 1940. godine - rekao je on.

Ekspert je istakao da to nisu samo neke zgrade u centralnim delovima moldavskih gradova, već ogromni zemljišni posedi koje su Rumuni oduzeli od besarabskih plemića. Na taj način bi se sadašnje moldavske elite našle potpuno opljačkane, kao što se dogodilo pre 100 godina.

- Mislim da su svesni toga i, za razliku od 'Rumunke' Sandu i njenog 'rumunskog' tima na vlasti, ne žure da se oproste od sopstvene državnosti - zaključio je on.

U Moldaviji se održavaju predsednički izbori i referendum o promeni ustava zemlje radi evrointegracija. Na izborima u Moldaviji registrovano je 11 kandidata: pored aktuelne predsednice Maje Sandu, tu su bivši glavni tužilac Aleksandar Stojanoglo, bivši premijeri Vasilij Tarlev i Ion Kiku, bivša guvernerka Gagauzije Irina Vlah, bivši ministar unutrašnjih poslova Andrej Năstase, bivši ministar spoljnih poslova Tudor Ulijanovski, bivši ministar omladine i sporta Oktavijan Cîcu, bivša tužiteljka Viktorija Furtună, lider političke snage „Naša partija“ Renato Usatîi i novinarka Natalija Morar.