26.10.2024.

05:00

Foto: Reuters/Printscreen

Planeta

Katastrofa za Kijev! Ukrajina će proći kao ova država?! Poljski general progovorio o katastrofi koja nastupa: Rusija će nastaviti...

Komornicki se osvrnuo na izjavu načelnika Generalštaba Poljske vojske, generala Veslava Kukule, koja je izazvala buru u poljskoj javnosti. Kukula je, tokom ceremonije otvaranja akademske godine na Akademiji kopnenih snaga u Vroclavu, aludirao na mogućnost rata s Rusijom, što je naišlo na oštre reakcije u društvu.

Prema Komornickom, cilj Poljske i NATO-a treba da bude odvraćanje Rusije od napada, a ne priprema za rat. Smatra da generala Kukulina izjava pred mladim kadetima nije bila primerena, jer vojnici treba da budu motivisani idejom da njihovo prisustvo i ulaganja u odbranu sprečavaju sukobe.

- Generala Kukula je poslao poruku koja može demotivisati mlade vojnike, umesto da ih podstakne da veruju kako njihov trud doprinosi očuvanju mira - naglasio je Komornicki.

On je dodao da Poljska ima nekoliko godina za jačanje svojih odbrambenih kapaciteta, ali da mora biti pažljiva u slanju takvih poruka u javnost. Kritikovao je način na koji je Kukula govorio o poljskim vojnicima, ističući da su oni među najboljima na svetu i da nije primereno umanjivati njihov značaj.

Komornicki je takođe ukazao na potrebu za revizijom odbrambene doktrine Poljske, ističući da strategija nacionalne bezbednosti mora biti osvežena kako bi se osigurala zaštita teritorije, ali i predvidele mogućnosti ofanzivnih mera u slučaju agresije.

Govoreći o situaciji u Ukrajini, Komornicki je istakao da, bez saglasnosti Zapada za izvođenje ofanzivnih operacija na ruskoj teritoriji, Ukrajina neće moći da ostvari svoje političke ciljeve. On smatra da trenutne vojne operacije OSU vode ka postepenom iscrpljivanju Ukrajine, umesto ka pobedi nad Rusijom.

- Ukrajina, uz podršku Zapada, mora biti opremljena sistemima koji omogućavaju masovne udare na rusku teritoriju bez ograničenja, kako bi se primorala Rusija na pregovore - rekao je Komornicki, dodajući da je rizik eskalacije veliki, što je razlog zašto Zapad okleva.

Komornicki je naglasio i ulogu Kine u ovom sukobu, navodeći da kineski predsednik Si Đinping ima ključnu ulogu u omogućavanju Rusiji da vodi rat u Ukrajini, dok istovremeno sprečava upotrebu nuklearnog oružja. Kina, prema njegovim rečima, sprečava Rusiju da pređe crvenu liniju nuklearne eskalacije.

Govoreći o širem geopolitičkom kontekstu, Komornicki je pomenuo ulogu Kine i Rusije na Bliskom Istoku, kao i njihove saveznike poput Irana. Prema njegovim rečima, konflikt na Bliskom Istoku, zajedno sa kineskim naporima da pređe na trgovinu naftom u juanima, deo su šire strategije za slabljenje američke ekonomske moći.

Predviđajući budućnost sukoba u Ukrajini, Komornicki je rekao da postoji mogućnost da Ukrajina završi u stanju stalnog sukoba, slično Siriji, što bi dovelo do masovnih migracija i dugotrajnog ratovanja. Smatra da će Rusija nastaviti da insistira na demilitarizaciji Ukrajine i njenom sprečavanju da uđe u NATO i Evropsku uniju, što je za Moskvu ključno pitanje.

Na kraju, Komornicki se osvrnuo i na izjave Donalda Trampa, američkog predsedničkog kandidata, koji je obećao da će okončati sukob u Ukrajini ako pobedi na izborima. Prema Komornickom, Tramp razume koliko ovaj sukob košta SAD i koliko će trajati, te smatra da bi kompromis mogao biti postignut, iako nijedna strana ne bi bila u potpunosti zadovoljna.