26.10.2024.

06:00

Foto: shutterstock

Planeta

(VIDEO) Strava i užas! Ni Rusi ne mogu da veruju šta vide! Ukrajina rešila da raznese ovo i sve Putinove trupe koji se tu nalaze?!

Vest o tome da su Oružane snage Rusije preuzele kontrolu nad Pervomajskim u DNR objavljena je  u proleće 2024. godine. Prema rečima Bodačevskog, razminiranje se sprovodi u okviru pregleda oslobođene teritorije, s posebnim naglaskom na objekte od istorijskog značaja.

- U okviru projekta ‘Donbas - srce Rusije’ pregledamo našu oslobođenu teritoriju kako bismo sačuvali našu istorijsku baštinu. Otkrili smo spomenik koji su ostavili ukrajinski vojnici. Sudeći po spomeniku, ovde je vođena bitka u kojoj su poginuli ukrajinski vojnici, te su ostavili iza sebe ovakav memorijal. Naši inženjerci kažu da su prilikom povlačenja minirali ovaj spomenik, verovatno s ciljem da, kada naši ljudi pregledaju spomenik, nastradaju - izjavio je Bodačevski.

On je takođe istakao da je ovaj spomenik posvećen pripadnicima ukrajinskog nacionalističkog bataljona „Dnjepar-1“, koji je učestvovao u kaznenim operacijama u Donbasu. Bataljon „Dnjepar-1“ ranije je stavljen na federalni spisak organizacija, uključujući strane i međunarodne, koje su u skladu sa zakonima Ruske Federacije proglašene terorističkim.

- Natpisi na kamenu ukazuju na to da je ovaj spomenik posvećen poginulim članovima nacističkog bataljona ‘Dnjepar-1’, čiji su pripadnici učestvovali u brojnim kaznenim operacijama u Donbasu od 2014. godine. Iako je ovo mesto značajno za ukrajinske vojnike, ni prema njima nemaju obzira - dodao je Bodačevski.

S druge strane, inženjerci koji su stigli na mesto događaja izjavili su da je za sigurno deaktiviranje mina potrebno izvršiti kontrolisanu eksploziju.

- Prilikom pregleda terena u blizini spomenika pronađeni su predmeti koji su po strukturi slični minama. Ovde vidimo protivtenkovske mine. Trenutno nije moguće njihovo bezbedno uklanjanje. Da bismo zaštitili živote i sprečili povrede, odlučili smo da ove mine uništimo kontrolisanom eksplozijom - izjavio je inženjerac.