Autor: Informer.rs

20.10.2024.

23:30

Foto: printscreen Twitter

Planeta

(VIDEO) Zakazao sistem?! Izrael zatražio i drugi protivraketni sistem THAAD od Sjedinjenih Država

Izrael je podneo zvaničan zahtev Sjedinjenim Američkim Državama za primanje drugog naprednog sistema protivvazdušne odbrane THAAD radi zaštite zemlje u slučaju iranske reakcije nakon očekivanog izraelskog odmazdnog napada.

Pentagon je očekivano prihvatio zahtev, a sistem, zajedno sa američkim vojnicima koji će ga upravljati, biće poslat u Izrael.

Za funkcionisanje sistema biće potrebno oko 100 do 200 američkih vojnika, sa mogućnošću angažovanja manjeg broja osoblja u zavisnosti od učešća izraelskih snaga.

Već je tim od oko 100 američkih vojnika stigao u zemlju, jer će njima biti povereno upravljanje protivraketnim sistemom, što dovodi američke vojnike još bliže centru rastućeg rata na Bliskom istoku.

Najmanje 20 transportnih aviona američkog ratnog vazduhoplovstva C-17 Globmaster sletelo je prošle nedelje u Tel Aviv, a izgleda da je sistem THAAD u završnoj fazi pre nego što bude aktiviran u zemlji, očekujući izraelske odmazdne napade na Iran.

Protivraketni sistem THAAD biće potpuno operativan “u bliskoj budućnosti”, izjavio je portparol Pentagona Pat Rajder, dodajući da je “integrišan u izraelsku protivvazdušnu odbranu i šire regionalne napore SAD-a”.

Sa instaliranim novim protivraketnim sistemom, Izrael može sprovesti najavljeni napad na Iran, koji će verovatno izazvati novu reakciju Teherana.

Zvaničnici SAD procenjuju da će Izrael napasti Iran pre američkih izbora

Američki mediji su izvestili da je Netanijahu postigao dogovor sa SAD da ne napadne iranske nuklearne i energetske objekte, ali zvanične izraelske izjave i dalje zadržavaju visok ton.

THAAD: SISTEM PROTIVRAKETNE ODBRANE “HIT-TO-KIL”

Tipična baterija THAAD sistema sadrži 6 do 9 lansera, svaki sa po 8 presretača, ukupno 48 do 72 rakete. Takođe uključuje jedinicu za kontrolu vatre i komunikaciju sa dva centra za taktičke operacije (TOC) i zemaljski radar AN/TPY-2.

Sistem “hit-to-kil” (udari i sudari se sa ciljem umesto da eksplodira da bi ga uništio) Terminal High Altitude Area Defense je mobilni zemaljsko-vazdušni sistem presretanja dizajniran za obaranje dolazećih balističkih raketa.

THAAD spada u kategoriju presretača malog, srednjeg i međusrednjeg dometa koji može pogoditi ciljeve kako unutar atmosfere, tako i izvan nje. Ima sposobnost da detektuje raketne pretnje na udaljenosti do 3.000 kilometara.