• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: novosti

16.10.2024

21:15

Iran tvrdi da je uništio THAAD u Izraelu! Amerika najavljuje raspoređivanje sistema THAAD u Svetoj zemlji! Ako je ovo tačno...

video printscreen

Vesti

Iran tvrdi da je uništio THAAD u Izraelu! Amerika najavljuje raspoređivanje sistema THAAD u Svetoj zemlji! Ako je ovo tačno...

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države su najavile raspoređivanje sistema Terminal High-Altitude Area Defense (THAAD) i kontingenta američkog vojnog osoblja u Izraelu kako bi ojačali njegovu odbranu.

Ovaj razvoj događaja dolazi nekoliko dana nakon što su iranski državni mediji izjavili da je uništen radar THAAD u Izraelu.

Po naređenju predsednika, sekretar Ostin (DoD Lojd Ostin) je ovlastio raspoređivanje terminalne baterije na velikim visinama (THAAD) i pridružene posade američkog vojnog osoblja u Izrael kako bi pomogli u jačanju izraelske protivvazdušne odbrane nakon iranskih napada bez presedana na Izrael 13. aprila i ponovo 1. oktobra, navodi se u zvaničnom saopštenju Ministarstva odbrane SAD (DoD) 13. oktobra.

Ovaj razvoj događaja je značajan pošto se očekuje kada se očekuje da će Izrael pokrenuti masivan raketni napad na Iran kao odmazdu za raketni napad Korpusa Revolucionarne garde Irana (IRGC) ranije ovog meseca.

Ova akcija naglašava čvrstu posvećenost Sjedinjenih Država odbrani Izraela i odbrani Amerikanaca u Izraelu od bilo kakvih daljih napada Irana balističkim projektilima, navodi se u saopštenju. Događaj je usledio nakon što je Iran obavestio SAD da će svaki napad iz Izraela dovesti do daljih iranskih napada na izraelsku teritoriju.

Zanimljivo je da je raspoređivanje THAAD-a najavljeno nakon iranskih tvrdnji da je IRGC uništio mobilni radar AN/TPY-2 koji pripada sistemu protivvazdušne odbrane THAAD, a koji je bio raspoređen u blizini vazdušne baze Nevatim. Državni medij PressTV objavio je i video koji podržava te tvrdnje.

Iran tvrdi da je uništenje radara praćeno baražom projektila ispaljenih na bazu u kojoj se nalaze lovci F-35 Lajting 2.

U međuvremenu, satelitski snimci vazdušne baze Nevatim pokazuju detalje o stepenu uništenja koje je Iran uspeo da postigne u svojim udarima balističkih projektila; međutim, oni nisu pružili nikakve dokaze koji bi podržali tvrdnje da su projektili uspeli da unište THAAD radar ili F-35 stelt lovce.

RASPOREĐIVANjE THAAD SISTEMA

Raspoređivanje THAAD-a izazvalo je različite odgovore vojnih analitičara, pri čemu su neki verovali da može biti usmereno na jačanje odbrane Izraela ako nacija ima nedostatak presretača Arrow-2/Arrow-3. (Strela2/3).

Foto: video printscreen

 

Neki stručnjaci su istakli da je raspoređivanje THAAD-a u Izraelu možda bilo neophodno nakon što je iranski napad na vojne objekte zemlje razotkrio praznine u čuvenoj „slojevoj odbrani“ zemlje.

Dana 13. oktobra, četiri izraelska vojnika su ubijena u napadu dronom Hezbolaha na bazu za obuku u blizini Binjamine. Ovo je najsmrtonosniji napad na vojnike IDF u poslednjih dvanaest meseci koji je izvršila oružana grupa koju podržava Iran.

U međuvremenu, neki analitičari su izrazili zabrinutost da bi uvođenje THAAD-a moglo da eskalira tenzije u regionu, jer bi izraelski premijer Benjamin Netanjahu imao malo motivacije da se kloni osetljivih ciljeva u Iranu, s obzirom da će ga Vašington podržati bez obzira na situaciju.

Drugi posmatrači su primetili da je, pošto SAD poseduju ograničen broj THAAD baterija, davanje jedne Izraelu bilo rizično i značajno je povećalo ulog za Vašington.

KOLIKO JE MOĆAN THAAD

THAAD je odbrambeni sistem protiv balističkih raketa dizajniran za obaranje balističkih projektila u srednjoj i završnoj fazi (spuštanje ili ponovni ulazak) presretanjem pristupom hit-to-kill (direktnim pogodotkom).

Foto: video printscreen

 

THAAD baterija se sastoji od snažnog radarskog sistema, komponente za kontrolu vatre i komunikacije i šest lansera postavljenih na kamion, svaki sa osam presretača. Komplikovan sistem, THAAD zahteva najmanje 95-100 članova posade za rad.

-Ovo nije prvi put da Sjedinjene Države postavljaju THAAD bateriju u region. Predsednik je naredio vojsci da rasporedi THAAD bateriju na Bliskom istoku prošle godine nakon napada 7. oktobra da bi odbranila američke trupe i interese u regionu. Sjedinjene Države su ranije rasporedile THAAD bateriju u Izrael 2019. godine za obuku i integrisanu vežbu protivvazdušne odbrane“, navodi Ministarstvo odbrane SAD.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Severnokorejski vojnici će ratovati za Putina! Kim Džong Un poseduje velike količine naoružanja Sovjetskog Saveza! (VIDEO)
Podkast

Severnokorejski vojnici će ratovati za Putina! Kim Džong Un poseduje velike količine naoružanja Sovjetskog Saveza! (VIDEO)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je 13. oktobra da će planovi Rusije da podrži svoju invaziju na Ukrajinu ove jeseni uključivati "stvarno učešće Severne Koreje u ratu". Ovu informaciju komentarisali su Ivan Ivanović iz SNP "Naši", penzionisani general Luka Kastratović i pukovnik Mirčeta Jokanović tokom gostovanja u "Info jutru" Informer TV.

16.10.2024

13:15

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Urnebesan provod u Filharmoniji - "Godišnja doba" Vivaldija sa glumcem Vladimirom Aleksićem (FOTO)
Kultura

Urnebesan provod u Filharmoniji - "Godišnja doba" Vivaldija sa glumcem Vladimirom Aleksićem (FOTO)

Jedan od najpopularnijih i najtraženijih projekata Beogradske filharmonije za decu, “Četiri godišnja doba” Antonija Vivaldija, orkestar ponovo izvodi za decu vrtićkog uzrasta od 15 – 18. oktobra u filharmonijskoj Sali (u dva termina od 10h i 12h). Narator je glumac Vladimir Aleksić koji na urnebesan način deci približava muziku zajedno sa violinistima Beogradske filharmonije u ulozi solista.

16.10.2024

15:07

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Sam u selu! Filmska priča penzionera Dragiše iz Mrkovice!
Srbija

Sam u selu! Filmska priča penzionera Dragiše iz Mrkovice!

Pune dve decenije Dragiša Savić (72) jedini je stanovnik Mrkovice, sela u podnožju Čemernika. Kao mladić u potrazi za poslom otišao je u Ivanjicu i tamo se zaposlio, ali kad je preduzeće u kome je radio otišlo u stečaj, vratio se u svoje rodno selo.

15.10.2024

16:36

Nauka

Uloga veštačke inteligencije u nauci i obrazovanju! U Novom Sadu održana panel diskusija "Budućnost nauke"
Nauka

Uloga veštačke inteligencije u nauci i obrazovanju! U Novom Sadu održana panel diskusija "Budućnost nauke"

Panel diskusija pod nazivom "Budućnost nauke", koju je organizovala Fondacija “Za srpski narod i državu”, a na kojoj se govorilo o ulozi veštačke inteligencije u nauci i obrazovanju u Srbiji održana je večeras u Naučno-tehnološkom parku u Novom Sadu pred velikim brojem studenata i drugih gostiju. Među govornicima su se našli stručnjaci iz oblasti nauke i tehnologije, kao što su prof dr Boris Dumnić, dekan Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, prof dr Danimir Mandić, dekan Fakulteta za obrazovanje učitelja i vaspitača Univerziteta u Beogradu, kao i Goran Vesić, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

15.10.2024

22:57

Srbija razume, vreme dolazi! Vesić: Samo uz nauku i inovacije možemo da napredujemo
Nauka

Srbija razume, vreme dolazi! Vesić: Samo uz nauku i inovacije možemo da napredujemo

Samo zemlje koje shvate da dolazi vreme tehnoloških inovacija i velikih promena moći će da budu konkurentne i da se ekonomski razvijaju, a Srbija je upravo jedna od takvih zemalja – koja se prilagođava novim tehnologijama i ulaganjem u nauku postaje konkurentnija i razvijenija, poručio je večeras ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

15.10.2024

20:55

Istraživači napravili "Al naučnika": Evo šta sve on može da radi
Nauka

Istraživači napravili "Al naučnika": Evo šta sve on može da radi

Da li nauka može biti potpuno automatizovana? Tim istraživača specijalizovanih za mašinsko učenje je pokušao da to otkrije. „AI naučnik“, koga je stvorio tim tokijske kompanije Sakana AI i laboratorija u Kanadi i Velikoj Britaniji, može da istražuje čitajući postojeću literaturu o nekom problemu, da formuliše hipotezu, isproba nove mogućnosti i napiše naučni rad. „AI naučnik“ može čak i da uradi recenziju sopstvenog rada, piše Nature.

15.10.2024

14:36