• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: kurir

15.10.2024

18:10

Razotkriven pakleni ratni plan Izraela! Poslata hitna poruka Teheranu!

youtube

Vesti

Razotkriven pakleni ratni plan Izraela! Poslata hitna poruka Teheranu!

Podeli vest

Teheran je već jasno i glasno dao do znanja da planira da odgovori na najavljenu izraelsku odmazdu

Izrael nema dovoljno vojnih kapaciteta za obračun s iranskim nuklearnim programom, posebno ne bez eventualne asistencije Sjedinjenih Američkih Država, zaključak je analitičke kuće The Soufan Centre objavljen samo nekoliko sati nakon što je "dobro upućeni izvor" Washington Postu poručio da meta izraelske odmazde neće biti nuklearna, pa čak ni naftna postrojenja, kao što se nedeljama (legitimno) pretpostavljalo.

Informacija još uvek nije zvanična, nego samo "rekla-kazala", ali ni to nije zanemarivo jer američki mediji imaju vrlo kredibilne izvore pri samom vrhu, kako Stejt departmenta tako i izraelske vlade.

Drugim rečima, kad američki mediji objave ovakvu vest, znači da: a) neko iz uskog Netanijahuovog kruga tu informaciju želi da plasira da vidi kako će se odraziti na međunarodnu zajednicu i još važnije, tržište, kao i da b) pošalje (ne)diplomatsku poruku, kako režimu u Teheranu tako i Beloj kući Džo Bajdena.

Poruka Teheranu: Čuvajte vojnu infrastrukturu jer će ona gotovo sigurno biti meta

Poruka Bajdenu: Možda ne planiramo da stanemo na loptu, ali spremni smo da vam "bacimo kosku" da bi se četiri sedmice pre vaših predsedničkih izbora stvorio utisak da situaciju koliko-toliko držite pod kontrolom.

Međutim, hoće li se time dugoročno rešiti problem? Neće. Kao prvo, Teheran je već jasno i glasno dao do znanja da planira da odgovori na najavljenu izraelsku odmazdu, što znači da se ostavlja malo i nimalo prostora za donedavno popularne "kozmetičke" osvete koje su nekoliko meseci prilično uspešno sprečavale prelivanje sukoba na ostatak regije.

Drugo, ostaje činjenica da su Izrael i Iran jedan drugome još u aprilu uspešno dokazali da mogu međusobno upadati u teritorije i obaveštajnu infrastrukturu, što znači da se neće žuriti s povratkom "u senku" iz koje su decenijama ratovali uz pomoć šiitskih proksi milicija u komšiluku.

Suština cele priče ostaju dve poznate činjenice - iranski nuklearni program je, prema procenama svih relevantnih nadležnih međunarodnih agencija, nadomak uspeha, a Benjamin Netanijahu (kao i sve širi krug Izraelaca) želi da se konačno obračuna s onim što Izrael već decenijama smatra okosnicom sopstvene egzistencijalne pretnje.

Te dve komponente same po sebi dovoljne su za katastrofu u najavi, kojoj je, dokazano, teško i gotovo nemoguće više stati na kraj.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Sam u selu! Filmska priča penzionera Dragiše iz Mrkovice!
Srbija

Sam u selu! Filmska priča penzionera Dragiše iz Mrkovice!

Pune dve decenije Dragiša Savić (72) jedini je stanovnik Mrkovice, sela u podnožju Čemernika. Kao mladić u potrazi za poslom otišao je u Ivanjicu i tamo se zaposlio, ali kad je preduzeće u kome je radio otišlo u stečaj, vratio se u svoje rodno selo.

15.10.2024

16:36

Nauka

Istraživači napravili "Al naučnika": Evo šta sve on može da radi
Nauka

Istraživači napravili "Al naučnika": Evo šta sve on može da radi

Da li nauka može biti potpuno automatizovana? Tim istraživača specijalizovanih za mašinsko učenje je pokušao da to otkrije. „AI naučnik“, koga je stvorio tim tokijske kompanije Sakana AI i laboratorija u Kanadi i Velikoj Britaniji, može da istražuje čitajući postojeću literaturu o nekom problemu, da formuliše hipotezu, isproba nove mogućnosti i napiše naučni rad. „AI naučnik“ može čak i da uradi recenziju sopstvenog rada, piše Nature.

15.10.2024

14:36