• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

14.10.2024

09:40

Planeta na nogama! Nezapamćen udar Izraela na mirovne snage UN-a! Tenkovi probili kapije i upali u bazu, situacija na ivici pucanja!

Reuters

Vesti

Planeta na nogama! Nezapamćen udar Izraela na mirovne snage UN-a! Tenkovi probili kapije i upali u bazu, situacija na ivici pucanja!

Podeli vest

Ujedinjene nacije danas su izvestile da su izraelski tenkovi probili kapije baze na jugu Libana, gde su stacionirane mirovne snage.

Prema saopštenju Privremenih snaga Ujedinjenih nacija u Libanu (UNIFIL), ovaj incident predstavlja namerni napad na mirovnjake, u kojem su izraelske trupe prodrle na jednu od njihovih pozicija.

Navodi se da su mirovnjaci u selu Ramija, na jugu Libana, bili u skloništima kada su dva izraelska tenka nasilno ušla na njihovu poziciju, zahtevajući gašenje svetla u bazi.

Nakon 45 minuta, tenkovi su napustili područje nakon što je UNIFIL protestovao i upozorio izraelske vojnike da njihov postupak dovodi osoblje u opasnost.

Dva sata kasnije, UNIFIL je izvestio da je ispaljeno nekoliko hitaca u blizini baze, izazvavši dim, što je prouzrokovalo iritaciju kože i gastrointestinalne probleme kod 15 mirovnjaka. Nije navedeno odakle su hici došli.

Mirovne snage UN-a raspoređene su u Libanu od 1978. godine, sa zadatkom da održavaju mir i smanjuju napetosti duž „Plave linije“, koja razdvaja Liban i Izrael, uključujući izraelski okupirane Golanske visoravni.

U današnjem saopštenju UNIFIL je potvrdio da su tri izraelske jedinice prešle „Plavu liniju“.

Netanijahu poziva na povlačenje UNIFIL-a iz uporišta Hezbolaha

Premijer Izraela, Benjamin Netanijahu, ranije je pozvao UN da evakuiše mirovne snage (UNIFIL) iz područja Libana u kojima traju sukobi.

Nekoliko sati nakon incidenta, UNIFIL je izvestio o još jednom kršenju dogovora od strane Izraela, kada su tenkovi nasilno probili kapije vojne baze.

- Došlo je vreme da povučete UNIFIL iz uporišta Hezbolaha i iz zona sukoba - izjavio je Netanijahu generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterešu.

- Izraelske odbrambene snage su ovo tražile više puta, ali nakon višestrukih odbijanja, vojnici su postali živi štit za teroriste Hezbolaha - dodao je on.

UNIFIL je ranije saopštio da će nastaviti svoju misiju u Libanu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Amerika bi mogla da iskoristi Izrael na isti način kao i Ukrajinu! SAD vole da ratuju i zbog toga su sebi stvorile brojne neprijatelje! (VIDEO)
Live TV

Amerika bi mogla da iskoristi Izrael na isti način kao i Ukrajinu! SAD vole da ratuju i zbog toga su sebi stvorile brojne neprijatelje! (VIDEO)

Situacija na Bliskom istoku se ne smiruje, ratu u Ukrajini se ne nazire kraj, a svet strahuje od globalnog sukoba. Da li će doći do eskalacije koja će prerasti novi svetski rat? Na ovo pitanje su, tokom gostovanja u "Info danu", odgovorali politički filozof Dragoljub Kojčić, profesor dr Branko Nadoveza sa Instituta za noviju političku istoriju, nekadašnji dopisnik "Politike" iz Moskve Slobodan Samardžija i akademik profesor dr Dragan Radenović.

13.10.2024

18:00

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Nauka