21.10.2024.

10:40

Foto: GUR

Planeta

(UZNEMIRUJUĆE) Ukrajinci čekićem smrskali glavu ruskom pilotu! GUR objavio jeziv snimak: Tvrde da su osvetili ubijene civile!

Telo je pronađeno u selu Suponevo, nedaleko od Brjanska. Prema navodima GUR-a, ubijeni je Dmitrij Golenkov, pilot 52. puka teških bombardera Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, stacioniranih na aerodromu Šajkovka. Golenkov je upravljao bombarderom tipa Tu-22M3.

Iako GUR nije direktno preuzeo odgovornost za ubistvo Golenkova, u saopštenju su prisutne snažne aluzije da upravo oni stoje iza tog čina.

U izveštaju se takođe navodi da je Golenkov obavljao funkciju načelnika štaba ruske avijacijske eskadrile.

Golenkov je učestvovao u mnogim napadima na Ukrajinu. Konkretno, bio je umešan u raketne udare ciljeve u Ukrajini, uključujući trgovački centar "Amstor" u Kremenčuku, u Poltavskoj oblasti. U trenutku napada 27. juna 2022. godine, u tržnom centru bilo je oko 1000 ljudi, a u tom napadu je stradalo 22 osobe, dok su desetine ranjene.

Takođe, Golenkov je odgovoran za raketni napad na stambenu zgradu u Dnjepru 14. januara 2023. godine, u kojem je ubijeno 46 ljudi, uključujući šestoro dece.