• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.10.2024

09:10

Šta će biti sledeći potez Putina?! Iz Moldavije stigle još gore vesti za Moskvu! Nakon čudnog preokreta, sve je pošlo po zlu!

Reuters/shutterstock

Vesti

Šta će biti sledeći potez Putina?! Iz Moldavije stigle još gore vesti za Moskvu! Nakon čudnog preokreta, sve je pošlo po zlu!

Podeli vest

Više od polovine birača u Moldaviji glasalo je za evrointegracije na referendumu o članstvu države u Evropskoj uniji, pokazuju preliminarni podaci Centralne izborne komisije nakon obrađenih 98,38 odsto glasačkih listića.

Protiv ideje o pridruženju Kišinjeva EU izjasnilo se 49,93 odsto građana.

Prema podacima CIK-a, za članstvo Moldavije u EU glasalo je 732.780 birača, dok se protiv izjasnilo 730.664.

U Pridnjestrovlju, gde je obrađeno 100 odsto glasačkih listića, protiv pridruženja EU glasalo je 62,56 odsto birača, dok se „za“ izjasnilo 37,44 odsto.

U Gagauskoj autonomiji, u sastavu Moldavije, na osnovu obrađenih 100 odsto listića u regionu, 94,84 odsto birača glasalo je protiv integracije republike u EU, dok se „za“ izjasnilo 5,16 odsto.

Prethodno, sinoć je Centralna izborna komisija objavila da građani Moldavije na referendumu nisu glasali za ulazak republike u EU. Nakon obrade 30 odsto glasačkih listića, 56 odsto je bilo "protiv", dok je 43 odsto glasalo "za".

U okviru referenduma bilo je potrebno odgovoriti na jedno pitanje: „Da li podržavate izmene Ustava u cilju članstva Republike Moldavije u Evropsku uniju?“.

Ideja o referendumu naišla je na kritiku javnosti i opozicionih snaga u Moldaviji. Opozicija je uverena da referendum ne odražava toliko težnje naroda, koliko je sredstvo za jačanje pozicija aktuelnih vlasti uoči predsedničkih i parlamentarnih izbora.

U slučaju uspeha referenduma, preambula Ustava će biti dopunjena rečima „potvrđivanje evropskog identiteta naroda Republike Moldavije i nepovratnosti evropskog kursa Republike Moldavije, proglašavajući integraciju u Evropsku uniju kao strateški cilj Republike Moldavije“. Osnovni zakon će takođe biti dopunjen novim odeljkom, gde će se navoditi da će pristupanje Moldavije osnivačkim sporazumima EU biti utvrđeno parlamentarnim zakonom. Ovi ugovori i pravni akti „imaće prednost nad bilo kojim protivrečnim odredbama domaćeg zakona“.

Rusija je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog referenduma o ulasku Moldavije u Evropsku uniju, jer vidi ovaj proces kao pretnju svojim geopolitičkim interesima u regionu. S dolaskom na vlast predsednice Maje Sandu, koja zastupa proevropsku politiku, odnosi između Rusije i Moldavije značajno su se pogoršali. Moskva je upozorila da bi ulazak Moldavije u EU mogao destabilizovati region i dovesti do ozbiljnijih sukoba, potencijalno čak i građanskog rata, posebno u regionima kao što su Pridnjestrovlje i Gagauzija, koji su protiv integracije sa EU.

Takođe, Rusija optužuje Zapad da koristi Moldaviju kao sredstvo za slabljenje ruskog uticaja, a Kremlj navodno finansira proruse i pokušava da podrije proevropske snage u zemlji​.

Predstavnici ruske vlade pozvali su moldavske vlasti da uzmu u obzir interese svih građana, posebno proruskih regiona, i upozorili da bi integracija Moldavije u EU mogla dodatno pogoršati bezbednosnu situaciju u Evropi​.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Stručnjaci upozoravaju roditelje! Sve više vukovaca, a sve manje znanja - evo gde se pravi velika greška
Društvo

Stručnjaci upozoravaju roditelje! Sve više vukovaca, a sve manje znanja - evo gde se pravi velika greška

Ukoliko ne radite domaće zadatke sa svojom decom, u velikoj ste manjini. Od grupnih projekata do zajedničkog učenja deluje da se školovanje za roditelje nikad ne završava. Sve je veći broj vukovaca, a opet deluje da deca imaju sve skromnije znanje i slabije socijalne veštine. Da li je problem u preobimnom gradivu ili u previsokim očekivanjima roditelja koja potom ne oslikavaju realno znanje deteta?

21.10.2024

10:32

Oglas za stan u Nišu raspametio Srbe: Poludeli zbog cene i stanja! "Ovo ne vredi ni 30 evra"
Društvo

Oglas za stan u Nišu raspametio Srbe: Poludeli zbog cene i stanja! "Ovo ne vredi ni 30 evra"

Studenti koji nisu uspeli da pronađu stan pre početka akademske godine još uvek pretražuju oglase, zovu vlasnike i nadaju se da će naći pristojnu nekretninu i prihvatljiv iznos najma. Stanodavci su ovaj period godine kada je veća potražnja za stanovima iskoristili da podignu i iznose. Mnogi su uspeli da izdaju po većoj ceni, ali na oglasima ima dosta ponuda za izdavanje stanova koje i dalje šokiraju podstanare.

21.10.2024

10:14

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Mile peče rakiju, al' je ne okuša! Evo šta kaže!
Srbija

Mile peče rakiju, al' je ne okuša! Evo šta kaže!

Ove godine su kazandžije i lampeci za pečenje rakije posebno traženi, jer je šljiva u čačanskom kraju dobro rodila. Kolika je potražnja svedoče i liste čekanja, kod malobrojnih koji se ovim poslom još bave.

20.10.2024

17:27