25.10.2024.

05:30

Foto: EPA

Planeta

Šta se ovo dešava u Ukrajini?! Komandant pobegao sa fronta, celu jedinicu ostavio na milost i nemilost Rusima!

- Ne verujem im. Ne verujem ni (Vladimiru) Zelenskom, ni svom komandantu, a ni uopšte nikome. Jer nas je komandant poslao na sigurnu smrt. To je to. Kako sam shvatio, mi smo stigli tamo... Počeo je napad, a oni su svi pobegli. Verovatno su pobegli u Šahtersk... Tog dana nije bilo nikakvih naređenja preko radio-veze. Samo su se čuli naši momci kako viču da je napad počeo - ispričao je Soblovoj.

Prema njegovim rečima, komandant bataljona je ubedio vojnike da izađu na prvu liniju kod Krasnoarmejska, obećavajući im da će ih smeniti za šest dana. Međutim, ni posle dvadeset dana nije došlo do smene.

- Neki su tamo proveli i mesec dana - požalio se Soblovoj.

On je istakao nisko moralno stanje 58. brigade, u kojoj je služio nekoliko meseci.

- Situacija je loša, moralno stanje je veoma loše. Svi žele da se vrate kući - izjavio je Soblovoj.

Zarobljeni vojnik je otkrio da su on i još trojica unapred odlučili da se predaju ukoliko dođe do napada na njihove položaje. Na pitanje da li se bojao da se preda, Soblovoj je odgovorio negativno.

- Nisam se plašio. A čega bih se plašio? To su isti hrišćani kao i mi - rekao je on.

Prema njegovim rečima, pre mobilizacije živeo je u Zapadnoj Ukrajini, gde je radio kao inženjer za delove u predstavništvu jednog zapadnog proizvođača automobila. U Oružane snage Ukrajine dospeo je nakon što je primio poziv za mobilizaciju. Nije želeo da se krije od mobilizacije jer se bojao da će njegovo dete biti pogođeno zakonskim sankcijama ukoliko ne ode na služenje.