Autor: Informer.rs

22.10.2024.

19:40

Foto: EPA

Planeta

Izbila pobuna u ukrajinskoj vojsci! Odbijaju naređenja i napuštaju položaje!

List navodi da su vojnici iz četiri brigade koje se bore u blizini opkoljenog naselja Kurakhovo u ruskoj Donjeckoj Narodnoj Republici tvrdili da je „budućnost rata sumorna za njihove interese jer nema dovoljno zamene“. „Zašto se povlačimo? Zato što nemamo rotacije, ne odmaramo se, demoralisani smo“, rekao je jedan oficir agenciji, dodajući da raste problem da ukrajinski vojnici beže sa položaja.

- Imao sam prijatelja, zvali smo ga Engleska. Ceo rat je vodio na prvoj liniji fronta, u Robotinu, Soledaru, Hersonu... Bio je iscrpljen, nije više mogao da izdrži i komandanti mu nisu dali predaha. Pre nekoliko dana je otišao, samo tako - rekao je policajac.

Ukrajinski narednik koji ide pored Čurbanova takođe je rekao španskom listu da je nedostatak vojnika postao najveći problem sa kojim se suočava ukrajinska vojska, napominjući da vojnici često moraju da provedu tri meseca na svojim položajima bez odmora ili rotacije.

Drugi vojnik, identifikovan kao Aleksandar, koji služi u Teritorijalnim odbrambenim snagama (TRO), takođe je rekao za El Pais da je u jednom trenutku 116. TRO brigada kod Kurahova digla masovnu pobunu i odbila da poštuje naređenja.

Informer

 

Nakon toga, cela brigada je navodno prebačena u Sumsku oblast, odakle je, prema rečima oficira, Kijev krenuo u prodor u rusku Kursku oblast.

Izvor u ruskim bezbednosnim službama je takođe potvrdio agenciji TASS da je ukrajinska 116. brigada TRO zaista prebačena da učestvuje u upadu na Kursk kao kazna za pobunu.

Prema izvoru koji citira list, Kijev je pokušavao „nekako da ispravi situaciju u Kurskoj oblasti na račun već demoralisanih vojnika ukrajinskih oružanih snaga“.

Aleksandar je takođe rekao za El Pais da je ranije ovog meseca bio slučaj visokog profila kada je 100 vojnika 123. TRO brigade napustilo svoje položaje u blizini Ugledara nekoliko dana pre nego što su grad zauzele ruske snage.

Policajac je objasnio da su to uradili da bi „objavili da su bez dovoljne obuke i oružja raspoređeni u samoubilačku odbranu“, navodi El Pais.

Moskva je dugo opisivala neprijateljstva u Ukrajini kao zastupnički rat koji su pokrenule SAD protiv Rusije u kojem su ukrajinski vojnici trošeni kao „topovsko meso“ uz saučesništvo njihove vlade.