• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

22.10.2024

11:40

(VIDEO) Šok za Rusiju! Oboren misteriozni avion pun oružja?! Prvo objavili da su srušili plaćenički avion, a onda su pronašli dokumente...

Printskrin video

Vesti

(VIDEO) Šok za Rusiju! Oboren misteriozni avion pun oružja?! Prvo objavili da su srušili plaćenički avion, a onda su pronašli dokumente...

Podeli vest

Sudanske paravojne Snage za brzu podršku (RSF) saopštile su da su oborile transportni avion u Darfuru, na zapadu zemlje. Na internetu su se pojavili snimci na kojima borci paravojnih snaga stoje na polju punom olupina. Na snimcima borci pokazuju dokumente za koje tvrde da su pronađeni na mestu pada aviona.

Ruska ambasada u Kartumu potvrdila je da ruski diplomati istražuju incident koji se dogodio u blizini granice s Čadom. U saopštenju ambasade navodi se da su se u avionu možda nalazili i ruski državljani. RSF su u sukobu sa sudanskom vojskom od aprila prošle godine.

Borci RSF-a: Oborili smo avion raketom "zemlja-vazduh"

Paravojne snage tvrde da su oborile "strani vojni avion" koji je pomagao sudanskoj vojsci. Bez pružanja dokaza, navode da je oboreni avion bacao bombe na civile.

"U operaciji su likvidirani svi strani plaćenici u avionu", stoji u saopštenju.

Na snimcima, borci RSF-a stoje pored zapaljenih ostataka aviona i tvrde da su ga oborili raketom "zemlja-vazduh". Pokazuju identifikacione dokumente, među kojima su ruski pasoš i lična karta povezana s kompanijom sa sedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, čiji je telefonski broj bio isključen.

Naborana bezbednosna kartica, navodno pronađena u avionu, identifikovala je avion kao Iljušin Il-76, kojim je upravljala kompanija Nju vej kargo iz Kirgistana. Zanimljivo je da je grupa Konflikt obzervatori, koju finansira američki Stejt department i koja prati sukob u Sudanu, ranije povezivala ovaj avion sa isporukama oružja za Snage za brzu podršku. Iz ovoga proizlazi mogućnost da su RSF slučajno oborili sopstveni avion, koji je isporučivao oružje.

Zemlja je godinama nestabilna

U izveštaju Konflikt obzervatorija naglašeno je da je oružje iz Emirata transportovano letovima do grada Amdžarasa u Čadu, koji se nalazi nedaleko od granice sa Sudanom.

„Ujedinjeni Arapski Emirati koristili su ovaj aerodrom kao tranzitnu tačku za isporuke oružja RSF-u“, piše u izveštaju, i napominje se da su Emirati ponudili kredit od 1,5 milijardi dolara za brzo proširenje aerodroma.

Stručnjaci Ujedinjenih nacija smatraju da su optužbe da su Emirati naoružavali RSF „verodostojne“. U ratu u Sudanu do sada je ubijeno više od 24.000 ljudi. Sudanska vojska trenutno sprovodi pojačanu ofanzivu u blizini Kartuma, dok se njeni saveznici bore protiv RSF-a u Darfuru.

Sudan je nestabilan od svrgavanja dugogodišnjeg diktatora Omara al-Bašira tokom ustanka 2019. godine. Kratkoročni prelaz na demokratiju prekinut je kada su dva generala, Abdel-Fatah Burhan i Mohamed Hamdan Dagalo iz RSF-a, udružili snage i izveli vojni puč u oktobru 2021. godine. Međutim, njih dvojica su se sukobila i započela međusobni sukob prošle godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

"Tajms" preneo nepostojeću izjavu predsednika Vučića! Gujon: Srbija odavno donela odluku da se pridruži EU
Politika

"Tajms" preneo nepostojeću izjavu predsednika Vučića! Gujon: Srbija odavno donela odluku da se pridruži EU

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon saopštio je da je današnji „Tajms” objavio neistinitu tvrdnju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da bi ''Srbija mogla da zaobiđe EU i uđe u BRIKS'', zamolivši britanski list da se javno izvini zbog obmanjivanja javnosti i promeni naslov članka koji je zasnovan na lažnom citatu.

25.10.2024

22:55

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Hana Selimović dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu u Brčkom
Kultura

Hana Selimović dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu u Brčkom

Na Internacionalnim teatarskim susretima Brčko distrikta BiH, održanim od 17.10. do 25.10.2024. godine, stručni žiri u sastavu: Dubravka Crnojević Carić, akademska glumica, rediteljka i teatrolog, Slobodan Unkovski, pozorišni reditelj, profesor glume i pozorišne režije i Osman Arslanagić, profesor scenografije i kostimografije, odlučio je da se Nagrada za najbolju žensku ulogu dodeli Hani Selimović za ulogu Ane/Ćerke u predstavi "Otac" u produkciji beogradskog Ateljea 212 (autor: Florian Zeler, reditelj: Paolo Mađeli).

25.10.2024

13:51

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija