• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

22.10.2024

10:40

Koga je to Kim poslao u Ukrajinu?! Rešio da Putinu donese pobedu! Najelitnije snage upućene na front: Vrhunski su obučeni, sa najboljom opremom...

Reuters/shutterstock

Vesti

Koga je to Kim poslao u Ukrajinu?! Rešio da Putinu donese pobedu! Najelitnije snage upućene na front: Vrhunski su obučeni, sa najboljom opremom...

Podeli vest

Severnokorejski vojnici koji su navodno poslati da ratuju u Ukrajinu, dolaze iz redova specijalnih snaga (SSO), čija brojnost iznosi oko 200.000 ljudi.

Ove snage su uglavnom usmerene na ispitivanje i testiranje odbrambenih sistema Južne Koreje.

Prema podacima južnokorejske obaveštajne službe (NIS), ovim vojnicima su dodeljene ruske vojne uniforme, oružje i lažne isprave. Očekuje se da će biti raspoređeni na ukrajinski front nakon završetka obuke i prilagođavanja.

NIS je izjavila da ovaj potez deluje kao pokušaj prikrivanja činjenice da severnokorejske trupe učestvuju u sukobu, predstavljajući ih kao ruske vojnike. Ukrajinski ministar spoljnih poslova, Andrij Sibiga, izjavio je u subotu da prisustvo severnokorejskih vojnika predstavlja „veliku pretnju daljoj eskalaciji“.

 

 

Uprkos njihovoj lojalnosti Pjongjangu, i dalje je nejasno kakvu tačno ulogu severnokorejske specijalne snage, koje ne govore ruski jezik, mogu imati na istočnom frontu Ukrajine. S obzirom na to da se sukob pretvorio u rat iscrpljivanja, ovo nije tipičan teren za sprovođenje tajnih misija, kakve specijalne jedinice obično izvode.

Za razliku od drugih vodećih specijalnih službi sveta, o operacijama severnokorejskih specijalnih snaga (SSO) se zna vrlo malo.

Analitičar Maksvel Goldstin iz londonske konsultantske firme Grej Dajnemiks, koja se bavi obaveštajnim poslovima, opisao je u julu SSO kao „vrhunski obučene trupe, opremljene najboljom dostupnom opremom za opasne, ali ključne misije“.

Prema njegovim rečima, SSO se sastoje od 12 lakih pešadijskih brigada, tri izviđačke jedinice specijalizovane za operacije iza neprijateljskih linija, tri vazdušno-desantne divizije, kao i tri specijalizovane snajperske jedinice, uz dodatne snajperske brigade pridružene vazduhoplovnim i mornaričkim snagama.

Zanimljivo je da je procenjena brojnost SSO-a, koja iznosi oko 200.000 ljudi, značajno veća u poređenju sa međunarodnim standardima. Na primer, britanski SAS ima oko 500 aktivnih pripadnika, dok američka Delta Force broji oko 2.000 operativaca.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!
Politika

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!

U svom najnovijem izdanju, tajkunski list "Danas" pokazao je svoje pravo lice, čak i na naizgled benignoj temi. U naslovnoj priči, koja se prvobitno činila neutralnom, uredništvo je odlučilo da doda malo "sočnosti" - najpre su izbacili jednu rečenicu, a zatim su pokušali da manipulištu s podnaslovima u kojima se spominju "ljudska prava", "demokratija" i "autojkratija".

28.10.2024

07:49

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija