• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

22.10.2024

06:01

(MAPA) Putin odlučio! Počela velika operacija opkoljavanja! Ovaj grad je prvi na udaru, trupama Zelenskog ostavljene dve teške opcije!

Tanjug

Vesti

(MAPA) Putin odlučio! Počela velika operacija opkoljavanja! Ovaj grad je prvi na udaru, trupama Zelenskog ostavljene dve teške opcije!

Podeli vest

Ukrajinskim vojnicima ostaju samo dve mogućnosti – da ostanu u opkoljenom gradu Seljedovu i suoče se sa neizbežnim gubicima ili da pokušaju da pobegnu uz znatne žrtve, tvrde ruski ratni reporteri.

Ruske oružane snage napreduju prema Seljedovu, a vojni bloger Jurij Podoljaka predviđa da ukrajinske snage neće moći dugo da zadrže kontrolu nad gradom.

Prema njegovim rečima, sledećih nekoliko dana biće presudni za ishod ove bitke.

Napredovanje ruskih snaga može biti delom zasluga posebnih taktika koje koriste, iste one koje su se pokazale efikasnim u borbi za Ugljedar, gde su ukrajinske snage pretrpele velike gubitke zbog okruženja i taktike ruskih trupa.

 

 

Rožin je dodatno objasnio da ruska vojska izbegava direktan napad na Seljedovo, fokusirajući se na opkoljavanje sa boka, što je taktika koja je uspešno primenjena u Ugljedaru.

Ovakav pristup ima za cilj da neprijateljske snage uvuku u zamku, postepeno im onemogućujući izlaz iz grada.

On je istakao da je operacija dostigla fazu u kojoj ukrajinske jedinice više neće moći da napuste grad bez gubitaka, jer je preostala samo jedna izlazna ruta koja je pod konstantnom vatrenom kontrolom ruskih snaga.

Rožin predviđa da će, po ugledu na situaciju u Ugljedaru, ukrajinske trupe pokušati da se povuku uz velike gubitke, ali što duže čekaju, veći će biti broj poginulih i ranjenih.

Ratni dopisnik Aleksandar Koc deli sličan stav, napominjući da je Seljedovova zamka sve bliža svom zatvaranju.

On ističe da je logistika ukrajinskih snaga gotovo u potpunosti prekinuta, osim jednog puta koji vodi ka Pokrovsku, ali i taj put je pod strogom vatrenom kontrolom ruskih snaga, kao što je bio slučaj sa putem iz Ugljedara ka Bogojavlenki.

Ovaj put je sada praktično jedina mogućnost ukrajinskih snaga za povlačenje, ali prolazak kroz njega postaje sve teži zbog neprekidnog ruskog bombardovanja.

Još 9. oktobra, zapadni analitičari su upozoravali na formiranje opkoljavanja u oblasti Seljedova. U intervjuu za Njujork tajms, vojni analitičari Pasi Parojnen i Franc-Stefan Gadi primetili su da ruske trupe koriste slične metode kao i u Ugljedaru, postepeno stežući obruč oko ukrajinskih odbrambenih formacija.

Prema njihovim rečima, ruske snage sve više primenjuju taktiku opkoljavanja kako bi naterale ukrajinske trupe na povlačenje.

Ova taktika podrazumeva pronalaženje slabih tačaka u ukrajinskoj odbrani, nakon čega ruske trupe zauzimaju uske pojaseve teritorije, što omogućava formiranje „klešta“ oko ukrajinskih položaja pre nego što se zatvori potpuni obruč.

Uprkos ovim upozorenjima, čini se da ukrajinska vojna komanda nije donela nikakve konkretne zaključke iz prethodnih poraza, poput onog u Ugljedaru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

"Tajms" preneo nepostojeću izjavu predsednika Vučića! Gujon: Srbija odavno donela odluku da se pridruži EU
Politika

"Tajms" preneo nepostojeću izjavu predsednika Vučića! Gujon: Srbija odavno donela odluku da se pridruži EU

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon saopštio je da je današnji „Tajms” objavio neistinitu tvrdnju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da bi ''Srbija mogla da zaobiđe EU i uđe u BRIKS'', zamolivši britanski list da se javno izvini zbog obmanjivanja javnosti i promeni naslov članka koji je zasnovan na lažnom citatu.

25.10.2024

22:55

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Hana Selimović dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu u Brčkom
Kultura

Hana Selimović dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu u Brčkom

Na Internacionalnim teatarskim susretima Brčko distrikta BiH, održanim od 17.10. do 25.10.2024. godine, stručni žiri u sastavu: Dubravka Crnojević Carić, akademska glumica, rediteljka i teatrolog, Slobodan Unkovski, pozorišni reditelj, profesor glume i pozorišne režije i Osman Arslanagić, profesor scenografije i kostimografije, odlučio je da se Nagrada za najbolju žensku ulogu dodeli Hani Selimović za ulogu Ane/Ćerke u predstavi "Otac" u produkciji beogradskog Ateljea 212 (autor: Florian Zeler, reditelj: Paolo Mađeli).

25.10.2024

13:51

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija