24.10.2024.

06:00

Foto: Foto: Shutterstock

Planeta

Ode sve dođavola! NATO raspoređuje trupe u Ukrajini?! Ovaj potez Putina naterao Alijansu da razmatra najopasniju moguću opciju!

Landsbergis je upozorio da, ukoliko se potvrdi prisustvo severnokorejskih vojnika i vojne opreme u Rusiji, Zapad mora razmotriti sve opcije. Dodao je da Zapad treba da ukloni "crvene linije" koje su sprečavale širenje vojnog prisustva, kako bi primorao ruskog predsednika Vladimira Putina da preispita svoje vojne kalkulacije na terenu.

Informacije o prisustvu severnokorejskih vojnika prvi su objavili južnokorejski i ukrajinski izvori, uključujući šefa ukrajinske obaveštajne službe, Kirila Budanova, koji je naveo da je Severna Koreja poslala oko 11.000 vojnika u Rusiju. Ruski general Vladimir Popov potvrdio je da su severnokorejski vojnici već na teritoriji Rusije i da prolaze vojnu obuku.

Iako je Emanuel Makron predložio slanje NATO trupa, nemački kancelar Olaf Šolc i druge zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju, izjasnili su se protiv takvog koraka.

Međutim, baltičke zemlje, uključujući Litvaniju i Letoniju, ostavile su mogućnost podrške takvoj odluci, ukoliko bi unutar NATO-a došlo do dogovora.

Razmatranje pitanja o raspoređivanju NATO snaga na teritoriji Ukrajine otvara nova pitanja o daljoj eskalaciji sukoba i ulozi međunarodne zajednice u obezbeđivanju bezbednosti u istočnoj Evropi.