24.10.2024.

06:40

Foto: Foto: Shutterstock, EPA Images, Reuters

Planeta

Amerika šokirana prizorom na samitu BRIKS-a! Putinov gost izazvao haos u medijima: Ovo je godinama pripremano...

"Jedan gost među desetinama prisutnih lidera bio je različit od ostalih. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan... bio je jedini lider zemlje NATO-a koji je učestvovao na sastancima poznatim kao samit BRIKS-a", objašnjava Njujork tajms.

Analitičari smatraju da je Erdoganova posebnost rezultat višegodišnjeg balansiranja između Zapada i Istoka.

"Turska ostaje strateški partner NATO-a i prodaje moćno oružje Ukrajini, ali je odbila da se pridruži zapadnim sankcijama protiv Moskve i povećala trgovinu sa Rusijom", piše Njujork tajms.

Informer

 

Naučni saradnik Instituta Brukings, Asli Ajdintasbas, u komentaru za list objašnjava da je Erdogan spreman na saradnju sa različitim državama i da Turska pokušava da opstane u novom multipolarnom svetu u kojem opada uticaj Sjedinjenih Američkih Država.

"To su složeni odnosi, i svakako nije brak. Turska i Rusija su istovremeno prijatelji i rivali, a način na koji održavaju ovu ravnotežu zavisi od ličnih odnosa Erdogana i Putina", zaključila je ekspert.

BRIKS je međudržavno udruženje osnovano 2006. godine. Rusija od 1. januara predsedava organizacijom. Pored Rusije, Brazila, Indije, Kine i Južnoafričke Republike, od početka 2024. godine BRIKS-u su se pridružili Egipat, Etiopija, Iran, Ujedinjeni Arapski Emirati i Saudijska Arabija. Predsedavanje Rusije BRIKS-om održava se pod sloganom jačanja multilateralizma za pravedan globalni razvoj i bezbednost. U okviru svog predsedavanja, Rusija organizuje više od 200 političkih, ekonomskih i društvenih događaja. Samit zemalja BRIKS-a sa učešćem šefova država održava se u Kazanju od 22. do 24. oktobra.