• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

24.10.2024

06:00

Ode sve dođavola! NATO raspoređuje trupe u Ukrajini?! Ovaj potez Putina naterao Alijansu da razmatra najopasniju moguću opciju!

Shutterstock

Vesti

Ode sve dođavola! NATO raspoređuje trupe u Ukrajini?! Ovaj potez Putina naterao Alijansu da razmatra najopasniju moguću opciju!

Podeli vest

Severnoatlantski savez treba ponovo da razmotri predlog predsednika Francuske Emanuela Makrona o slanju NATO snaga u Ukrajinu, izjavio je ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrielus Landsbergis. Makron je krajem februara nagovestio da ne isključuje tu mogućnost, iako u tom trenutku unutar NATO-a nije postojala šira podrška za takav potez.

Landsbergis je upozorio da, ukoliko se potvrdi prisustvo severnokorejskih vojnika i vojne opreme u Rusiji, Zapad mora razmotriti sve opcije. Dodao je da Zapad treba da ukloni "crvene linije" koje su sprečavale širenje vojnog prisustva, kako bi primorao ruskog predsednika Vladimira Putina da preispita svoje vojne kalkulacije na terenu.

Informacije o prisustvu severnokorejskih vojnika prvi su objavili južnokorejski i ukrajinski izvori, uključujući šefa ukrajinske obaveštajne službe, Kirila Budanova, koji je naveo da je Severna Koreja poslala oko 11.000 vojnika u Rusiju. Ruski general Vladimir Popov potvrdio je da su severnokorejski vojnici već na teritoriji Rusije i da prolaze vojnu obuku.

Iako je Emanuel Makron predložio slanje NATO trupa, nemački kancelar Olaf Šolc i druge zapadne zemlje, uključujući Sjedinjene Američke Države i Veliku Britaniju, izjasnili su se protiv takvog koraka.

Međutim, baltičke zemlje, uključujući Litvaniju i Letoniju, ostavile su mogućnost podrške takvoj odluci, ukoliko bi unutar NATO-a došlo do dogovora.

Razmatranje pitanja o raspoređivanju NATO snaga na teritoriji Ukrajine otvara nova pitanja o daljoj eskalaciji sukoba i ulozi međunarodne zajednice u obezbeđivanju bezbednosti u istočnoj Evropi.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

"Tajms" preneo nepostojeću izjavu predsednika Vučića! Gujon: Srbija odavno donela odluku da se pridruži EU
Politika

"Tajms" preneo nepostojeću izjavu predsednika Vučića! Gujon: Srbija odavno donela odluku da se pridruži EU

Direktor Kancelarije za javnu i kulturnu diplomatiju Arno Gujon saopštio je da je današnji „Tajms” objavio neistinitu tvrdnju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da bi ''Srbija mogla da zaobiđe EU i uđe u BRIKS'', zamolivši britanski list da se javno izvini zbog obmanjivanja javnosti i promeni naslov članka koji je zasnovan na lažnom citatu.

25.10.2024

22:55

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Hana Selimović dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu u Brčkom
Kultura

Hana Selimović dobitnica nagrade za najbolju žensku ulogu u Brčkom

Na Internacionalnim teatarskim susretima Brčko distrikta BiH, održanim od 17.10. do 25.10.2024. godine, stručni žiri u sastavu: Dubravka Crnojević Carić, akademska glumica, rediteljka i teatrolog, Slobodan Unkovski, pozorišni reditelj, profesor glume i pozorišne režije i Osman Arslanagić, profesor scenografije i kostimografije, odlučio je da se Nagrada za najbolju žensku ulogu dodeli Hani Selimović za ulogu Ane/Ćerke u predstavi "Otac" u produkciji beogradskog Ateljea 212 (autor: Florian Zeler, reditelj: Paolo Mađeli).

25.10.2024

13:51

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija